2012-03-29

Grundskolan 50 år av Gunnar Stensson

Domen över den decentraliserade grundskolan: ”Dags att förstatliga!” säger Pehr Tullberg, Skolverkets generaldirektör 2003-2010
Under mina år som ordförande i Utbildningsnämnden deltog jag vid flera tillfällen i konferenser där Skolverkets generaldirektör Pehr Tullberg medverkade. Han är en lågmäld, eftertänksam talare. Nu bidrar han till skoldebatten med ett tungt inlägg, en avgörande sammanfattning, en dom över ett sjukt system. Han skriver bland annat (DN 25/3):
   ”Den svenska skolan utvecklades under kort tid från en av de mest centralt reglerade till en av de mest decentraliserade.”
   ”Decentraliseringen har påverkat svensk skola med ökande orättvisa och minskad likvärdighet. Idag är skolan inte likformig, men heller inte likvärdig.”
   ”Men nåddes de uppsatta målen? Blev skolan mer effektiv i förhållande till elevernas kunskapsresultat? Tyvärr är svaret ett klart nej.
   ”De svenska grundskoleeleverna har sannolikt aldrig presterat så bra som vid 1990-talets mitt – innan konsekvensen av decentraliseringsreformerna gav sig till känna!”
   ”00-talets skolutveckling visar att det är svårt att upprätthålla likvärdigheten i ett decentraliserat system med kommunerna som huvudman, kompletterat av ett allt större antal fristående skolor.”
   ”Därför menar jag att grundskolan ska vara statlig. Vi bör aldrig acceptera att det är elevernas bakgrund och bostadsort som blir avgörande för hur väl skolan – och eleverna – lyckas!”

Expressen fortsätter debatten i huvudledaren med rubriken ”Förstatliga skolan” 26/3. ”Alla barn har enligt lag rätt att få hjälp att nå Kunskapsmålen. Och ingen liberal demokrati kan acceptera något annat än att skolan jämnar ut livschanser.”

DN:s ledarredaktion hade samlat sig till en reaktion den 27/3. Lika lite som Expressen ifrågasatte DN Per Tullbergs påståenden. Däremot ställer ledaren frågan hur ett förstatligande skulle gå till. Och uttrycker en farhåga för att pendeln i svensk politik skall slå tillbaka för långt. Det handlar förstås om att bevara den lukrativa friskolan.

Vänsterpartiet och Folkpartiet står bakom kravet på förstatligande. Det är ett omaka par, men kanske kan de var på sin kant till slut dra med sig de övriga partierna. För vänstern blir kanske MP besvärligast. De har länge stått för en nyliberal skolpolitik. I den nu aktuella debatten har de varit mycket tysta. I Lund fördröjde de införandet av fria skolmåltider flera år. De är starkt för friskolorna. Socialdemokraterna har kanske svårt att ta kritiken mot kommunaliseringen. På den borgerliga sidan kommer motståndet främst från Moderaterna och Centerpartiet.

Inga kommentarer: