2021-01-21

Även palestinier måste vaccineras! av Gunnar Olofsson

Vaccinering mot Covid-19 är nu i full gång runt om i världen, och med närmare 175.000 givna doser per dag - hittills mycket över 1 miljon vaccinerade - är Israel bäst i klassen räknat per capita. Programmet prioriterar de över 60 års ålder, sjukvårdsarbetare och personer med olika riskfaktorer. Men gäller inte palestinier på det av Israel ockuperade Västbanken eller de instängda av Israel i Gaza.
   Som ockupationsmakt har Israel ansvar för den ockuperade befolkning-ens välfärd – att tillhandahålla livsmedel, bostäder och hälsovård motsvarande en rimlig standard. Vaccinerar då inte Israel på Västbanken? Jovisst, men bara de egna judiska medborgare som uppehåller sig där illegalt i så kallade bosättningar byggda på stulen palestinsk mark. De 2,7 miljoner palestinierna i området får inget vaccin – men skulle eventuellt, enligt den israeliska regeringen, kunna få ta del av ett möjligt ”överskott” av vaccin, om sådant skulle uppstå.
   Israels vaccin-apartheid är farlig för palestinierna, och kanske även för Israel självt. Ett fullskaligt utbrott av Covid-19 i det tättbefolkade Gaza, där myndigheterna nu kämpar med näbbar och klor för att hålla smittspridningen nere, vore en katastrof för hela området. Palestinierna försöker nu få vaccin från annat håll – men det kommer att dröja. Speciellt som man har ont om pengar att betala med.
   I USA har kongressledamoten Marie Newman (Illinois) förklarat att den israeliska administrationen ”har en moralisk och humanitär plikt att se till att både israeler och palestinier har tillgång till vaccin”. Tio människorättsorganisationer har uppmanat Israel att även inkludera palestinierna i vaccinprogrammet. Amnesty International kräver att Israel måste ”sluta upp med sin diskriminerande politik och avskaffa allt som kan hindra palestinier att nå eller erhålla hälsovård”.
   Ett motsvarande ställningstagande från EU och den svenska regeringen är nödvändigt – tillsammans med ett åtagande att avsätta medel för snabbt inköp av vaccin för den palestinska befolkningens räkning. Även palestinier måste vaccineras!

Inga kommentarer: