2021-01-21

Januaritankar i kråkans tid

Pandemin och medierna
Den är en mörk tid. Pandemins framfart är förödande ju längre den drar ut på tiden.  Höga dödstal, högt antal insjuknade och krisartat inom sjukvården. Jag tänker inte sälla mej till sällskapet ”Missnöjda amatörepidemiologer” och torgföra vad jag anser myndigheterna borde ha gjort i stället. Men jag grunnar på mediernas roll i nyhetsrapporteringen kring frågor som rör pandemin. Kan det vara så att medialogiken ibland något ensidig bild av situationen?

Inte historiskt unika dödstal
Statistiska Centralbyrån, SCB, publicerade nyligen preliminära dödssiffror för år 2020. 97 164 invånare i Sverige dog förra året. 6 202 fler dödsfall än genomsnitt för åren 2015 och 2019. En förfärande hög siffra. Men denna höga siffra är dock inte historiskt unik, vilket somliga media gärna påstod. År 1993 registrerades 97 008 dödsfall. Det var en svår influensaepidemi som härjade. Det var något fler döda än 2020, men år 1993 Sverige betydligt färre invånare än idag. Att ge perspektiv på dagens situation utifrån SCB:s siffror låg massmedia tämligen lågt med. Visst är det vanskligt att dra fram olika siffror när varje dödsfall är en tragedi. Samtidigt är det nödvändigt att pandemins dystra framfart allsidigt belyses i massmedia och i den allmänna debatten för att inte ge näring till de krafter som gör politik av Sveriges coronastrategi i syfte att bana väg för en extrem högerpolitik.
 


Det latinska ordet corona som betyder ”krans”, ”krona” med mera kommer i sin tur från det grekiska ordet korone som egentligen betyder ”kråka”, ”krökt utsprång (som liknar kråknäbb)”. Detta enligt NE.
 

Israel – ”rasistisk diskriminering”
Israel är nu världsledande beträffande antal covidvaccinerade per invånare. En bra bit över en miljon av landets ca 8.5 miljoner invånare är vaccinerade. På den av Israel ockuperade palestinska Västbanken och i det instängda Gaza är läget annorlunda. Palestinierna väntar fortfarande på vaccin. Som det ser ut nu får de vänta ytterligare några månader när de på egen hand försöker få tillgång till vaccin. Ändå förekommer en omfattande israelisk vaccinering på Västbanken – av judiska israeler som illegalt bosatt sig på ockuperat område. (Källa: Haaretz)
   Israel har enligt internationell rätt ansvaret för den ockuperade befolkningens hälsa. Men som vanligt struntar Israel i internationell rätt. Palestina myndighetens utrikesminister säjer att Israel ”ignorerar sina skyldigheter som ockupationsmakt och gör sig skyldigt till rasistisk diskriminering av det palestinska folket genom att beröva det rätten till hälsovård.”

M lockas av SD-retorik
Ulf Kristersson, moderaternas partiledare, tycks gå från klarhet till klarhet. Han blir allt tydligare med att han önskar samarbete med Sverigedemokraterna. Kristersson betraktar dem nu som ”seriösa och konstruktiva”, och anser att deras retorik har förändrats ”en del” de senaste åren. Måhända är det Trumpkramaren Mattias Karlssons beryktade uttalande ”det finns bara två val, seger eller död” som Kristersson syftar på och som han tycker är lockande.

Trump, Biden och Harris
Om den nu avgångne presidenten i Amerikas förenta stater tänker jag inte säja så mycket. Mer än att det förstås känns av många skäl känns lugnande att han är väck från sin post. Därmed är han fråntagen tillgången till avtryckarknappen för atomvapenarsenalen. Inte nog med att han hade tillgång till USA:s egen gigantiska atomvapenarsenal, han hade också indirekt tillgång till Israels atomvapen.
 


 

Joe Biden och Kamala Harris är givetvis att önska lycka till i sina försök att hejda rasism och högerterrorism, men mitt jubel är ändå dämpat. USA har en lång historia av rasism och högerextremism. Mörkerkrafterna låter sig inte raderas ut under en eller två presidentperioder. Tänk bara på hur lite Barack Obama lyckades åstadkomma under sin tid som president. Dock: hurra för den nya vicepresidenten och för Bidens återställare på miljöområdet!

Ljusglimtar
Mitt i denna mörka tid finns det ljusglimtar. Vaccinet, solens återkomst, spirande vintergäck och uppstickande liljeblad.
Ulf Nymark

Inga kommentarer: