2021-01-21

Vinter i Hästhagen vid Höje å av Gunnar Stensson

 

 

Hästhagen söder om Klostergården och väster om Sankt Lars är ett av Höje ås översvämningsområden, alldeles intill den urbana bebyggelsen. Regniga höst-, vinter- och vårmånader täcks den gång på gång av vatten. Ett sommarslagregn kan blixtsnabbt fylla den med vatten.
   Enstaka hägrar, vita svanpar, visslande bläsänder och runda ankor simmar bland säv och näckrosblad eller vilar i gräset medan duggregnet faller.
   Uppkomsten av en utomhuskultur är en av coronans effekter. I alla väder löper unga och äldre, vandrar män och kvinnor, promenerar par och enskilda, travar lekskolegrupper och lågstadieklasser, skrider gamla, ensamma eller parvis, luftar hundägare sina hundar och går snackande studentgäng i backarna vid Höje å och längs stigarna i och kring Hästhagen.
   Även när himlen är grå och duggregnet flyger i den kalla blåsten rör de sig utomhus med jackornas huvor uppfällda - och inte bara det - de samlas vid grillplatserna längs ån, eldar och grillar korv medan de pratar om vattenståndet i ån, sannolikheten för ett regn som kan leda till en ny översvämning och hoppet om ett par frostiga vinterdagar som kan få vattnet att frysa.
   Förra veckan fick de sin önskan uppfylld. Det regnade och det regnade och det regnade. Vattnet steg och steg. Snart var hela Hästhagen täckt. Man kunde inte gå genom den, man måste gå runt.
   Och så, på lördagen och söndagen, fick vi ett par minusgrader. Några snöflingor gjorde världen vit och det grunda vattnet i Hästhagen frös till svart is. Förväntansfulla människor samlades. De oförsiktigaste prövade isen, någon gick ner sig och blötte ner fötterna, men snart tjocknade isen.
   På lördagen och söndagen strömmade människor i alla åldrar till Hästhagen, isen sjöng under skridskorna, somliga hamnade ideligen på ändan, andra hasade försiktigt fram, någon halkade omkull, ett par nöjde sig med att sitta ovanför och titta på. Solen sken på lördagen och korta stunder på söndagen.
   Sedan var det slut. Under denna vecka har tövädret och regnet kommit tillbaka. Nu ser vi med förväntan fram emot en ännu mer vidsträckt översvämning och hoppas sedan på ännu en köldknäpp.
   Det regnar fortfarande när jag skriver detta. Vattnet täcker isen. När VB kommer ut kan översvämningen vara större än någon gång tidigare i år. Och sedan kan det ju komma en köldknäpp till. Vi ses vid ån.
 


 

PS Så här såg Hästhagen ut på torsdagsmorgonen. Efter onsdagen bredde översvämningen ut sig över hela området och lade vägar och broar under vattnet. Även i morse var många ute och tittade och fotograferade. Det angår ju inte bara Klostergården utan översvämnings-området ingår i en plan för att skydda Lund och fördröja vattenflödet ned mot Lomma.           

Inga kommentarer: