2021-01-21

Rapport från riksdagen: Händelserik start på det nya året! av Hanna Gunnarsson

Riksdagen har verkligen rivstartat det nya året! Vi arbetar fortfarande med Corona-restriktioner: Det är 55 ledamöter som röstar, den största delen av utskottsmötena hålls digitalt och de flesta arbetar hemma. Hemarbete är inte ovanligt för riksdagsledamöter, vanligtvis gör vi det måndagar och fredagar, men det är klart att det nu börjar tära på krafterna att inte kunna träffa väljare och parti-kamrater, göra studiebesök eller resor. Men vi håller ut!  

I början av året kallades riksdagen in tidigare än planerat för att fatta beslut om den nya pandemilagen. Debatten var, som ni säkert vet, ganska stor. Riksdagen fattade i våras beslut om en tillfällig lag, som regeringen sedan inte använde, och då debatterade vi mycket det som rör grundlagarna. Denna gång handlade vår interna debatt mer runt vilka åtgärder som vi är beredda att gå med på och framförallt vilken återrapportering riksdagen ska kräva av regeringen. Vänsterpartiet står bakom pandemilagen, även om vi hoppas att de långtgående åtgärderna aldrig ska behöva användas, men vi skrev ändå en motion där vi tog upp hur framförallt arbetarklass och personer som inte har till exempel egen trädgård skulle drabbas av de långtgående nedstängningar som nu lagen tillåter. Vänsterpartiets motion kan läsas här.

Den första riksdagsveckan hölls partiledardebatt. Det var Nooshi Dadgostars första partiledardebatt i riksdagen och hon la helt och hållet fokus på välfärden och äldreomsorgen. Det är uppenbart för alla att äldreomsorgen i Sverige har stora brister. Som vänsterpartister visste vi såklart detta redan innan pandemin, men nu har det blivit uppenbart för alla vad dåliga arbetsvillkor och låga löner ger för effekter vid en kris. Det är uppenbart att stora satsningar måste till på just äldreomsorgen, och detta är ju precis vad som finns i alla Vänsterpartiets budgetar i alla kommuner! Se partiledardebatten på riksdagens hemsida.
   Innan partiledardebatten höll talmannen ett fint tal för att uppmärksamma 50-års-jubileet av enkammarriksdagen, som alltså infördes 1971!

Själv deltog jag i början av januari på Folk- och Försvars årliga rikskonferens. Denna gång var det inte i Sälen, det var såklart inte möjligt på grund av pandemin, utan den hölls digitalt i Stockholm. Jag var med i en panel om det framtida militära försvaret och lyfte att politiker måste lyssna på professionen och myndigheterna, att det är de civila hoten som är de största (inte de militära) samt att lönerna och arbetsvillkoren inom försvarsmakten måste förbättras. Panelen går att se här, cirka 25 minuter in.
Hanna Gunnarsson (v) , Riksdagsledamot           

Inga kommentarer: