2021-08-19

Fortsatt solidaritet med Afghanistans folk av Håkan Svenneling

Läget för civilbefolkningen i Afghanistan är nu väldigt allvarligt sedan talibanerna åter tagit makten i landet. Det är fruktansvärt att talibanerna nu tar makten då det leder till minskat demokratiskt utrymme, särskilt för kvinnor och flickor. Det är uppenbart att civilbefolkningens intressen har prioriterats ner av såväl USA som Afghanistans tidigare regering och militär i deras ageranden.
   Det svenska biståndet till Afghanistan måste nu fortsätta med oförminskad kraft. Biståndsaktörer såsom Svenska Afghanistankommittén (SAK) och Norska flyktinghjälpen gör dagligen ett fantastiskt jobb i Afghanistan inom bland annat i sjukvården och i skolor. Sverige behöver nu arbeta för att FN ska få det direkta ansvaret för den fortsatta processen. I Sverige måste alla asylsökande afghaner nu beviljas uppehållstillstånd för att kunna få en trygg framtid.

Försvarsmakten och Sverige har ett ansvar för tolkarna och annan lokalanställd personal som har ställt upp för att ge skydd till alla svenskar som verkat i Afghanistan. De har genom sina uppdrag tagit stora risker. Det är nu vårt ansvar att skydda dem och deras familjer, därför måste arbetet med hjälpa dem fortsätta med oförminskad kraft.
   Samtidigt måste alla svenskar som ställt upp för Afghanistan i såväl militära som civila tjänster tackas. De har med risk för sitt egna liv tagit stora risker och några kom aldrig hem igen till sina familjer och anhöriga.
   Sverige har starka band till Afghanistan genom de afghaner som i dag lever i vårt land och alla svenskar som i decennier engagerat sig i solidaritetsarbete med Afghanistan. Genom Svenska Afghanistankommitténs framgångsrika arbete i landet under mer än fyra decennier har Sverige vunnit trovärdighet och skapat ett unikt kontaktnät. Sverige skulle därför kunna bli en central aktör för fred, demokrati och jämställdhet i Afghanistan. Men det förutsätter att fokus nu flyttas från militära insatser till civila och politiska insatser.

Hela idén i USA:s invasion av Afghanistan byggde på en imperialistisk tanke. Deras och västvärldens militära uttåg visar på att de aldrig har haft de afghanska folkets intressen främst. 20 år av militär närvaro visar att det inte finns någon militär lösning på de utmaningar som Afghanistan har och står inför. Det är genom ett starkt civilt stöd som livet kan bli bättre för det afghanska folket.
   Vänsterpartiet har under lång tid varit motståndare till Sveriges militära insats i Afghanistan. Den afghanska militärens bristande sammanhållning visar på det totala militära misslyckandet, särskilt den senaste militära utbildningsinsatsen RSM som syftade till att bygga upp och stärka de afghanska säkerhetsstyrkorna. Det afghanska folket får nu betala priset för denna övertro på militära lösningar.
   Sveriges 20 år av militär närvaro i Afghanistan måste nu utvärderas grundligt. Tidigare utvärderingar har inte varit tillräckligt oberoende från tidigare beslutsfattare. Särskilt den senaste insatsen i RSM (2014–2021) måste utvärderas inför framtiden. En vitbok om den samlade svenska insatsen i Afghanistan 2002–2021 bör skrivas.
   USA måste ställas till svar för misstänkta krigsbrott och Internationella brottsmålsdomstolen ICC måste tillåtas att utreda dessa brott. Närheten till Nato och USA har allvarligt skadat Sveriges internationella rykte.
Håkan Svenneling
Utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet         

Inga kommentarer: