2021-08-19

Lundaförslag: Kommunen måste samla in felaktigt parkerade elsparkcyklar av Ulf N

Städer och kommuner runt om i Europa och i Sverige har nu på olika sätt börjat och på vissa håll kommit långt med att ta itu med de många problem som finns kring elrullbrädor, så kallade elsparkcyklar. i trafiken. I Lund ser den styrande kvintetten inga problem.
   I juni avvisade majoriteten i kommunfullmäktige ett förslag från Miljöpartiet att kommunen ska utarbeta ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med felparkerade och slängda elrullbrädor. ”Allt är frid och fröjd”, var majoritetens inställning. På fullmäktige i augusti kommer en motion från Vänsterpartiet upp i fullmäktige som föreslår att kommunen ska ge parkeringsböter för felparkerade elrullbrädor. Tyvärr är det inte möjligt, men de styrande tänker inte komma med förslag på möjliga alternativa åtgärder.

Låt de styrande känna av missnöjet
Det ser just nu ut som om det enda sättet att få kvintetten på bättre tankar är att den kritik och det missnöje som finns med kommunens gullande med elsparksföretag och hänsynslösa rullbrädesåkare görs tydlig och kännbar för de styrande. Ett bra sätt att trycka på är att väcka opinion genom att lämna och samla stöd för ett Lundaförslag. Lundaförslag är som bekant en medborgarnas kanal direkt in i de förtroende-valdas församlingar.          


Nu finns på kommunens hemsida ett Lundaförslag om att kommunen ska samla in felaktigt parkerade elsparkcyklar. Monica Bondeson har lämnat in förslaget. Konkret föreslår Monica följande:

Bara på särskilda platser – samla in och låt elsparksföretagen betala
1. Kommunen ska tillåta uppställning/parkering av elsparkcyklar endast på särskilda platser och i särskilt avsedda ställ.
2. Kommunen ska samla in elsparkcyklar som står felaktigt parkerade eller slängda på trottoarer, cykelbanor och i parker och grönytor.
3. Kommunens kostnader för insamlandet ska ersättas av elsparkcykelföretagen.

          

I motiveringen för förslaget säjs att elsparkcyklarna ”utgör en stor olycksrisk för personer med funktionsvariationer. De utgör direkta hinder för rullstolsburna och är svårlokaliserade för synskadade med vit käpp. Men de utgör också en olycksrisk och försvårar framkomst för alla gång- och cykeltrafikanter, samtidigt som de skräpar ner den offentliga miljön.”
   Det är bara att hoppas att förslaget vinner brett stöd för att om möjligt få kvintetten att tänka om och ta itu med problemen. Alla lundabor kan gå in och rösta på Monicas förslag på kommunens hemsida Lundaförslag.

Inga kommentarer: