2021-08-19

Frågor om oseriösa textilinsamlingar i fullmäktige av Ulf Nymark

 
Dubiösa textilinsamlare sida vid sida med 90-kontokontrollerade.

Ska den styrande kvintetten agera för att få bort dem?
Under några dagar i juli tog Sydsvenskan i flera artiklar upp det faktum att ett antal textilinsamlare ställt ut sina kontäjnrar på allmän plats i ett antal skånska kommuner, ofta invid kommunernas återvinningsstationer. Bland insamlarna fanns både seriösa hjälporganisationer med 90-konton, och ett antal mer eller mindre skumma aktörer utan 90-konton. Gemensamt för både de seriösa och de dubiösa var att alla saknade tillstånd att ställa upp sina insamlingsbehållare.

Lurendrejarna
Lunds kommun nämndes inte i artiklarna. Men jag tyckte mej minnas att jag hade sett några av de 90-kontolösa organisationernas kontäjnrar vid renhållningsverkets återvinningsstationer. Därför slängde jag mej så fort jag hann efter att ha läst artiklarna på min Nishiki (med elassistans) för att kolla läget. Och viss – mitt minne bedrog mej inte! Vid återvinningsstationerna vid Dragskeppsvägen, vid Ulrikedal, vid Östra Torn fanns kontäjnrar uppställda av flera av de organisationer som inte har 90-konto. Här fanns t ex God Ande, som inte redovisar någonting till svenska myndigheter; här fanns Leotex som antagligen, enligt Sydsvenskan, har sin bas i Litauen; här fanns Sweden Textil Recykling AB (som tidigare hette Elia) och Svensk Textilåtervinning AB. Notera att flera av dessa 90-kontolösa verksamheter inte ens utger sig för att vara hjälporganisationer, eftersom de är aktiebolag. Ett aktiebolags syfte är som bekant att dela ut vinst till aktieägarna. Jag nöjde mej med dessa tre stickprov bland alla återvinningsstationer och räknade med att det ser ut likadant på flera andra ställen.

Frågor till tekniska nämndens ordförande
Kommunen borde ju inte bidra till insamlingslurendrejeri genom att utan kontroll och alldeles gratis ställa mark till förfogande. Att dessa kontäjnrar dessutom står i anslutning till kommunens och etablerade hjälporganisationers insamlingsbehållare ger ju ett sken av respektabilitet. Därför har jag nu väckt frågan i fullmäktige i form av en interpellation. Den riktar sig till tekniska nämndens ordförande Annerstedt, eftersom det är den nämnden som har hand om kommunens mark.
   De frågor jag vill ha svar på av Annerstedt är följande:
 1 Har nämnden av polismyndigheten beretts möjlighet att yttra sig över ansökningar om tillstånd från samtliga aktörer som i Lunds kommun ställt upp behållare för textilinsamling på offentlig plats?
 2 Om svaret på fråga ett är nej: kommer du att verka för att tillstånd söks av samtliga aktörer?
 3 Kommer du att verka för att enbart aktörer med 90-konton eller andra seriösa insamlare kan ges tillstånd?
 4 Ämnar du verka för att tillståndslösa insamlares behållare avlägsnas?

Svaren på dessa frågor och eventuell debatt i anslutning till detta kommer förhoppningsvis vid fullmäktigesammanträdet den 27 augusti.
Ulf Nymark, fullmäktigeledamot MP

Inga kommentarer: