2022-08-18

Lundaförslag

 

Enbart en liten del av Höjeådalen, Lunds gröna lunga i söder, är skyddat som naturreservat.

Höjeådalen är ett värdefullt stadsnära rekreationsområde, men även de grönområden vid Klostergården som gränsar till den skyddade delen är oerhört viktiga som buffertzon mot bebyggelse och trafik. Att naturreservatet är bara en smal remsa gör växt- och djurlivet särskilt sårbart, då spridningen av arter begränsas. Att utöka reservatet med angränsande grönområden och göra odlingslotter och koloniområde till en del av naturreservatet är ett sätt att säkerställa att en stor grön yta säkras upp inför framtiden i enlighet med skrivningarna i LundaEko 2021–2030. Stora grönytor är dessutom värdefulla för människors välmående. Det inbjuder till rörelse i en stressfri omgivning vilket ökar både hälsa och välmående.
   Kan ett odlingsområde ligga i ett naturreservat? Ja, i andra delar av landet där det finns tätortsnära värdefulla naturmiljöer, ingår koloni- och odlingsytor i naturreservat (exempelvis i Nacka kommun, reservaten Rensättra och Aborrträsk, och i Stockholms Flatens naturreservat). Lunds kommuns miljöpolicy föreskriver redan idag att ”koloni- och odlingslottsverksamheten ska vila på ekologisk grund”. Genom särskilda och anpassade skötselbestämmelser möjliggörs att odlare kan fortsätta med sin verksamhet i princip som förut.
   Mer underlag och kartor finns i det bifogade dokumentet.
   Om du vill skydda grönskan i södra Lund och vill se att naturreservatet utökas - rösta gärna på förslaget. Du ger din röst till bevarandet av en värdefull natur- och kulturmiljö för framtida generationer.
Inskickat av: Peter Sondhauss
Sista dag att rösta: 2022-10-10          

Inga kommentarer: