2022-08-18

Miljöpartiet är det enda partiet som behandlar oss som medborgare av Ulf N

Miljöpartiet är det enda partiet som behandlas oss som medborgare. Det är rubriken på en debattartikel av Sven-Eric Liedman i Dagens Nyheter den 26 juli. Lied-man är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria, författare av en rad böcker och känd radikal sam-hällsdebattör, inte minst i vänsterkretsar. Enligt egen utsago bär hans samhälls-engagemang ”en omiss-kännlig vänsterradikal, socialistisk prägel”, men att det aldrig har låtit sig infogas i ett parti.

Konsumenter
I DN-artikel skriver Liedman bland annat att politikerna behandlar medborgarna som konsumenter av politik. ”De försöker sälja sitt parti till oss. Priset är lågt: vi behöver bara leva på som vanligt. Kör din Suv som du brukar. Ät ditt röda kött också i morgon. Flyg till Thailand när du känner för det.”.

Skamligt!”
Liedman jämför partiernas budskap med lockpriserna från de stora livsmedelshandlarna. ”Prima oxfilé i dag. Prisvärt vänsterfläsk. Billig vargstek från Kristdemokraterna. Mogna moderater till vrakpris. Vi ska ordna den skenande klimat- och miljökatastrofen någon gång i framtiden. Till det behövs tekniska hjälpmedel som ännu inte finns. Men lita på oss, vi ordnar biffen åt dig och dina barn. Det är skamligt!”

Röstar på MP
Liedman konstaterar att ”bara ett enda parti behandlar oss som myndiga medborgare”. Och slutklämmen lyder: ”Om inget oförutsett inträffar före den 11 september kommer jag för första gången att rösta på Miljöpartiet i riksdagsvalet.”
   För min del hoppas jag verkligen att inget oförutsett kommer i Sven-Eric Liedmans väg före valdagen.

NOT: Sven-Eric Liedman är också en av medförfattarna till Vänsterpartiets så kallade vitbok ”Lik garderoben? En rapport om SKP/VPKs internationella förbindelser”, Första upplagan Lund 1992. Andra upplagan Lund 1996         

Inga kommentarer: