2022-08-18

Vad vi gör mot jorden gör vi också mot varandra av Gunnar Stensson

Alla våra handlingar påverkar andra människors liv, också på avstånd. Det kallas teleconnections, förbindelser över tid och rum. En jordbrukare använder giftiga bekämpningsmedel. De flyter ut i havet. Strömmingen i Östersjön förgiftas. En gravid kvinna som äter strömmingen tar upp giftet i sin kropp och för över det till sitt foster. Teleconnections.
   Bebyggelse av grönområdena i och runt Lund påverkar människors liv, nu och i framtiden.

En lokal miljörörelse uppstod spontant när kommunens planskiss för ”NCIF, Nationellt center för Idrott och Folkhälsa”, offentliggjordes i våras. Där föreslås bebyggelse i Klostergårdens grönområden väster om Västanväg och söder om Sunnanväg.
   Först reagerade de direkt berörda, medlemmar i koloniföreningen Klostertäppan och innehavare av odlingslotter i Källby. De tog kontakt med kommunens stadsbyggnadskontor, byggnadsnämndens politiker, byggbolaget Hemsö - som varit pådrivande - och protesterade med insändare och namninsamling. Allt fler Klostergårdsbor anslöt sig till rörelsen som fick namnet ”Bevara Källbys natur.”
   Opinionsarbetet har pågått hela sommaren. Man har kontaktat de politiska partierna och arrangerat vandringar med kommunpolitiker, nu senast med Moderater och Centerpartister. Ett offentligt debattmöte genomfördes i juni med representanter för samtliga politiska partier.
    ”Bevara Källby natur” enades om att endast acceptera bebyggelse på hårdjord mark, som parkeringen framför Källbybadet.

Aktionsgruppen lämnade in ett Lundaförslag, undertecknat av Helena Thelander. Där är perspektivet vidgat så att det nu gäller hela Lund. ”Kommunen bör planera bebyggelse på redan hårdgjord mark och bevara befintlig grönstruktur.”
   Lundaförslaget fick snabbt över 200 röster, och rösterna fortsätter att strömma in. Förslaget får mer kraft ju fler som skriver på det.
 


 

PS. Byggbolaget Hemsö har på kort tid byggt en stor idrottshall på den hårdgjorda mark som utgjort parkeringsplats vid infarten till Sankt Lars-området. Ingen protesterar.
   Tvärtom utgör idrottshallen ett viktigt bidrag till alla de skolor som finns i området. Den avlastar Arenan och erbjuder en samlingslokal för de som bor i Sankt Lars-området.           

Inga kommentarer: