2022-08-18

Stoppa breddningen av E22! av Gunnar Stensson

Vi har länge vetat att motorvägsutbyggnader i stället för att minska trängseln leder till ökad trafik, ökade utsläpp och ökat buller. En utbyggnad av E22 genom Lund skulle minska Lunds och Sveriges möjligheter att uppnå klimatmålet.
   Motståndet mot en breddning av E22 har pågått länge och hela tiden vuxit. Argumenten mot utbyggnaden blir allt starkare.
   De redan nu höga kostnaderna för en eventuell utbyggnad hotar att växa okontrollerbart på grund av inflationen. Det skulle drabba kommunens andra verksamheter som vård, skola, omsorg, vilka redan står inför nödvändigheten till inskränkningar - till exempel minskade utgifter för skolmaten.
   Länge var V, MP och Fi ensamma om motståndet, men nu håller Socialdemokraterna och Centerpartiet att ansluta sig. Den allt starkare folkopinionen mot utbyggnaden påverkar partiernas ställningstaganden.
   Kanske kan till och med M ansluta sig, drivet av sin passion för sänkt skatt genom kommunala besparingar. 

           

Vänsterpartiet föreslår i en skrivelse att kommunen ska förhandla med Trafikverket om att stoppa utbyggnaden av nya körfält på E22. Också Trafikverket har starka skäl att ompröva det kostnadskrävande utbyggnadsbeslutet. I dagens ekonomiska situation är det nödvändigtatt avstå från onödiga investeringar.
   Möjligheten att genom valet skapa en majoritet för att stoppa utbyggnaden växer, hävdar Jesper Sahlén, V. Lundaborna har i valet chansen att med sina röster stoppa den.

Inga kommentarer: