2009-11-05

Generalförsamlingsdebatt om Goldstonerapporten
av Gunnar Stensson

Anders Lidén, representant för EU i FN:s generalförsamlings debatt om Goldstonerapporten den 4/11:
Vi uppmanar Israel och palestinierna att genomföra ”adekvata, trovärdiga och oberoende undersökningar” av de anklagelser som framförs
En majoritet av generalförsamlingens 192 stater kommer att ställa sig bakom rapporten. En resolution med krav att sända den till säkerhetsrådet för vidare befordran till ICC, internationella krigsförbrytartribunalen, stöds av de 118 staterna i den ickeallierade gruppen. Troligen kommer någon/några av makterna med vetorätt att stoppa den.
Israels FN-ambassadör sa att rapporten är ”född i hat och genomförd i synd”.
USA:s representanthus uppmanade Barack Obama att motsätta sig att USA ställde sig bakom rapporten och många förväntade att USA skulle bli en av de få stater som röstar emot den, men USA:s representant Susan Rice valde att avstå från debatten.
Flera av EU-staterna väntas avstå från att rösta. De har beskyllt rapporten för att vara ensidig, samtidigt som de erkänt att den innehåller flera viktiga konstateranden. Som bekant angrep Israel flera FN-byggnader i Gaza med bomber och fosforgranater.
Goldstone-rapporten uppmanar säkerhetsrådet att kräva att båda sidor genomför trovärdiga undersökningar av anklagelserna för krigsförbrytelser under kriget och om det befinns nödvändigt följer upp dem med rättsliga åtgärder.
Palestinas representant Riyad Mansour påpekade, att med ett undantag fanns det inga militära mål som kunde göra de israeliska attackerna berättigade bland de 36 incidenter som Goldstone undersökt. Han deklarerade att den palestinska myndigheten var beredd att undersöka rapportens anklagelser mot palestinierna, men att påpekade Palestinska myndigheten inte har kontroll över Gaza-området.

Inga kommentarer: