Så har de rödgröna i Lund lagt en gemensam valbudget. Det är en stark budget. De rödgrönas budget innehåller runt 150 fler tjänster jämfört med alliansen förslag. Bland annat tillkommer 100 nya pedagoger i inom förskola och skola. De rödgröna har också full ut kompenserat för löneökningar, det har inte alliansen.
I budgeten finns ordentliga satsningar på hemlöshet, missbruksvård, psykiatrin, aktiva åtgärder för arbete och handlingsplan mot kvinnovåld. Här finns personalförstärkningar inom äldreomsorgen. Det finns också glädjande mycket satsningar inom kulturen. En satsning så att bibliotek Väster kan flytta till Folkparken. I de rödgrönas budget finns också pengar avsatta till ett nytt kulturhus, med tänkbar plats på den tråkiga parkeringsytan invid Klosterkyrkan, Ett nytt ridhus finns också med. Här finns också satsningar för att ge förstärkta föreningsbidrag, fria föreningslokaler och fri simundervisning.
Tekniska nämnden
Förutom tekniska nämnden finns en samsyn mellan partierna. I tekniska nämnden är man överens om mer pengar till parker, och lekplatser. Man är överens om en ökad turtäthet för busstrafiken. Vänsterpartiets krav på sänkt busstaxa kom inte med, men Vänsterpartiet lovade att driva detta under valperioden. I tekniska nämnden finns dock oenighet. Alla partierna lägger lika mycket till nämnden, men S kommer att vilja bygga fler trafikplatser och bilvägar medan de tre andra partierna kommer att föra fram mer till cykelvägar och bussfiler m.m. För att inte fresta på samarbetet bör det ske en kompromiss här. S får ta bort några av sina vägar, trafikplatser och tunnlar för att ge plats för mer satsning på cykelvägar.
En stark budget alltså, en framsynt sådan med satsningar inom välfärden som så väl behövs och som skapar jobb. Lundaborna kommer att ha två tydliga alternativ att ta ställning till, alliansens fortsatta nerskärningar eller satsning på välfärden.
Finansiering
För att de rödgrönas budget skall gå ihop föreslår man en höjning av kommunalskatten med 40 öre. Detta kommer att ge drygt 80 millioner mer nästa år. De räknar också in de rödgrönas, centralt, extra statsbidrag till kommunerna, vilket innebär runt 45 millioner. Satsningen gentemot alliansen är alltså runt 125 millioner mer. De 45 miljonerna man räknar med i höjda statsbidrag kan diskuteras. Jag tycker det är rätt att räkna så. Hela budgeten bygger på antagande och prognoser, detta är ett av antagandena, att det blir en ny regering. Antagandet har gott fog för sig, blir det rödgrönt i Lund blir det rätt säkert rödgrönt i riket.
I debatten när kommunalskatten skall höjas hörs ofta röster som gör gällande att det skulle drabba de med lägst inkomster mest. Ingenting kan vara mer felaktigt. Kommunalskatten är progressiv. Den som har en lön på 12.000 kr har en kommunalskatt på 18 %, den som har 30.000 har 25 %. Det är grundavdragets konstruktion och jobbskatteavdraget som gör detta.
Grundavdraget och jobbskatteavdraget gör också nytta när man höjer k-skatten. Den som har 12.000 i lön får en höjning, om skatten höjs 40 öre, med 26 kr. Den som har 30.000 i lön får en höjning med 94 kr.
”Från var och en efter förmåga till var och en efter behov”. Jag påstår att det här citatet stämmer bra på kommunalskattens konstruktion. Mellan tummen och pekfingret räknar jag med att kvinnorna i Lunds kommun bara betalar drygt 40 % av en skattehöjning, männen betalar då knappt 60 %. Mellan samma tumme och pekfinger räknar jag med att den hälft som har högst inkomster betalar 70 % av en skattehöjning, den hälft som har lägst inkomster betalar då 30 %.
Det fiffiga med konstruktionen är att Lunds invånare inte betalar en skattehöjning fullt ut, just därför att vi har grundavdraget och jobbskatteavdraget. För detta kompenserar Anders Borg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar