2010-06-03

Trendbrott i Lunds miljö- och trafikpolitik
av Ulf Nymark

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i förra veckan togs ett beslut som är smått sensationellt. Ingen av de dagligt utkommande lokaltidningarna har bevärdigat sig att skriva om det. Vad var det då som bar sensationens prägel? Jo, fullmäktige beslutade att det ska öppna för gratis parkering i parkeringshus.

Borgarna nappade på medborgarförslag
Bakgrunden till beslutet är ett medborgarförslag. Förslagsställaren ville ha gratis parkering i p-husen. Detta för att, enligt förslagsställarens egen utsago, stärka affärslivet i stadskärnan.
De borgerliga nappade på medborgarförslaget. De föreslog att det skulle bli gratis parkering i p-huset Dammgården. Socialdemokraterna ville gå ännu längre och yrkade på att det skulle bli gratis parkering i såväl p-hus som på en del gator och torg. Både S och borgarna ville visserligen ha det på försök och enbart under helgerna. Men ett försök gör man ju för att man vill gå vidare ….

Argument mot bilkramarna
DV, V och MP gick häftigt emot alla tre bilkramarförslagen. Argumenten var och är många. Ett argument är, givetvis, att problemet med stadskärnan inte är att där är för lite biltrafik, utan för mycket. Ytterligare bilar till och i stadskärnan minskar dess attraktivitet. För det handlar ju inte bara om några tjog ytterligare bilar till p-huset. Det handlar om en väsentligt utökad s k söktrafik. Det handlar om att signalera att det inte bara är helt okej med fler bilar i centrum, det är till och med önskvärt! Kollektivtrafikens konkurrenskraft minskar. Att stimulera till mer bilkörande går på tvärs mot Lunds miljö- och klimatmål. Hittills har Lund ändå haft en viss restriktivitet mot biltrafik i stadskärnan. Att öppna för mera bilar innebär något av ett systemskifte i trafikpolitiken.
Efter att DV, V och MP:s avslagsyrkande röstats ner vann borgarnas förslag över s-förslaget i en slutomröstning (där motståndarna till fler bilar la ner sina röster). Det kan noteras att flera s-ledamöter under hela den långa debatten ägnade sig åt att stint stirra ner i bänken eller febrilt knappa på sin bärbara dator, medan andra socialdemokrater talade sig varma för mer bilar i stadskärnan.

Hallelujastämning
Men är det då så farligt och förödande att låta bilisterna parkera gratis under helgerna i ett enda av stadens p-hus? Det är faktiskt inte kritikerna av beslutet som målar fan på väggen. De borgerliga, framför allt moderaterna, sa i mycket klara ordalag att detta var bara första steget i en ny trafikpolitik, detta var ett glädjande trendbrott. I m-lägret rådde det snudd på hallelujastämning.
Nu gäller det för alla som vill verka för att utveckla stadskärnan som en mötesplats för människor och för alla miljövänner att välja rätt valsedel i höstens val. Det gäller att källsortera även bland de rödgröna partierna. Bilkramarnas trendbrott måste hävas!
Ulf Nymark, Demokratisk Vänster

Inga kommentarer: