2010-09-16

Apropå en kulturpolitisk debatt

Öppet brev till Mejeriet

Demokratisk Vänster har fått en del förvånade frågor om varför vi uppenbarligen inte deltog i den debatt som ordnades av Mejeriet i början av veckan. Vårt svar är enkelt: vi var inte inbjudna! Och ingen hade informerat oss om debatten. (Tyvärr verkade inte heller lundaborna i allmänhet informerade av den fåtaliga publiken att döma).
För att göra Mejeriet påminda om vår existens skrev vi följande brev till Mejeriet (de i texten nämnda motionerna är tidigare publicerade i VB varför de inte återges här. Det kulturpolitiska avsnittet i DV:s politiska plattform publiceras härintill).
Inte utan en viss bestörtning läser vi i tidningarna om att Mejeriet arrangerade en kulturdebatt häromdagen. Bestörtningen gäller inte arrangemanget som sådant, det är alldeles utmärkt att någon tar initiativet till politisk debatt i de för Lund och alla kommuner så viktiga kulturfrågorna.
Nej, bestörtningen gäller att Demokratisk Vänster inte var inbjudna till debatten. Vi vill på intet vis ifrågasätta er rätt att inbjuda vem och vilka ni vill till era arrangemang, och därmed också rätten att utestänga vilka ni vill. Men det är ändå förvånande att DV som ett av fullmäktiges allra mest aktiva partier i kulturfrågor inte inviteras till debatt.
Att vi tar kulturfrågorna på allvar visas bland annat av de motioner vi lagt i kulturfrågor. För er information bilägger vi två motioner inom kulturens område, dels vår motion om Parkkultur och kultur i parkerna år 2014 (som nu ligger på fullmäktiges bord och kommer av allt att döma att vinna fullmäktiges bifall), dels vår motion om att ge alla barn och ungdomar möjlighet att skapa kultur. Vi kan inte låta bli att i sammanhanget också påminna om vår interpellation rörande kommunens behandling av Lilla Teatern, som klarlade att den uppsägning av Lilla Teatern som kommunen informerat om inte hade stöd i något som helst demokratiskt fattat beslut.

Slutligen: för att Mejeriet inte ska tro att dessa initiativ är tillfälligheter, utan en viktig del av vår politiska verksamhet, bilägger vi här också avsnittet om kulturpolitik i vår valplattform. Man kan förvisso ha synpunkter på brister och tillkortakommanden i denna, men vi har svårt att tro att någon i den kan spåra bristande engagemang i kulturfrågor.

Med vänliga hälsningar
Demokratisk Vänster
Ulf Nymark



I Lund för alla spelar kultur en huvudroll

Demokratisk Vänster verkar för att göra deltagande i en mångfald kulturaktiviteter möjligt för alla som aktiv utövare eller aktiv kulturkonsument.

Kulturens roll i staden och i dess planering
Se till att all stadsplanering präglas av ett kulturperspektiv!
Bygg ett kulturhus där fria kulturverksamheter, kulturföreningar och kulturinstitutioner har en gemensam arena för möten med publiken och varandra!
Vårda våra gemensamma konstverk - inför ett faddersystem för bevakning av skötseln av Lunds offentliga konstverk!
Fortsätt arbetet med Mötesplats Väster och erbjud modellen i andra delar av Lund!
Skapa ett forum för överblick och samordning av information om stadens mångfald av kulturaktiviteter!
Medverka till att tillvarata, synliggöra och uppskatta det frivilliga kulturarbetet i Lund!
Dela kultur- och fritidsnämnden, så att kompetensen koncentreras i specialiserade nämnder!

Utveckla och bredda kulturen i våra parker och på allmänna platser
Finansiera, integrera och ge utrymme åt olika kulturella uttryck vid upprustning av parker, allmänna platser etc. i större utsträckning än hittills!


Rusta upp våra parker till att bli lundabornas vardagsrum – i staden och i byarna!
Mera vatten i stadsmiljön! – i parker och på torg.
Gör 2014 till ett Parkkulturens år och ett Kultur i parkens år! (Motioner i maj 2008, oktober och december 2009, april 2010)
Bevara våra koloniområden och utveckla nya i anknytning till ny bebyggelse!

Ge alla barn och ungdomar möjlighet att själv skapa kultur!
Bygg ut Kulturskolans verksamhet – öppna den för alla som söker!
Sänk Kulturskolans avgifter – knappa ekonomiska förhållanden får aldrig hindra barn och ungdomar från att lära sig att spela musik!
Ge alla barn och ungdomar möjlighet att själva utöva, medverka och skapa kultur (musik, teater, dans, cirkus, måleri, skulptur etc), så att de får erfarenhet och en upplevelse av vad konst kan vara och tillföra oss alla i våra liv.
Stöd föreningar och fria grupper i deras arbete med kultur (utövande och förståelse) tillsammans med barn och ungdom!
Låt varje stadsdel och by få sin bygglekplats!

Inga kommentarer: