2010-11-04

En blåslagen opposition av Lars-Anders Jönsson

I det nya politiska landskapet är det möjligt att göra upp över blockgränsen. Plötsligt står både V och SD isolerade. Det har blivit lättare att andas sammanfattar ledaren i Sydsvenskan efter onsdagens partiledardebatt.
   Ja nog var tongången i riksdagen en annan nu jämfört innan valet. Mona Sahlin lade sin energi i att markera avståndstagande till Sverigedemokraterna och gick sedan över till fjäskande för Reinfeldt. Lars Ohly attackerade Sahlin och Eriksson för att dessa lämnat de rödgrönas uppgörelse och i stället förhandlat fram en ny uppgörelse med alliansen om den svenska insatsen i Afghanistanfrågan. Det är inte konstigt att Reinfeldt myste när han såg hur de röd-gröna lade sina krafter på allt annat än att kritisera vår nya högerregering.
   Uppenbarligen tycker Ohly om rollen som en modern Don Quijote och troligtvis stöds Ohlys politik avseende Afghanistan av en hel del som tror sig vara mot krig och elände, men den skulle om den genomfördes få ödesdigra konsekvenser för folket i Afghanistan. I reportage efter reportage uttrycker människor i Afghanistan sin oro för en för tidig avveckling av den utländska militära närvaron. För Ohly gäller bara ”vi skall inte delta i ett krig vi inte kan vinna”. Är detta ärligt eller är han helt enkelt dum? Som det nu blivit har ”lita på er själv vänstern” med sin politik hjälpt kvar högern vid makten i Sverige och nu som extra bonus åt samma höger visat upp en opposition i internt käbbel.
   Ibland kan man undra om det inte skulle behövas en revolution inom partisystemet. Det är idag som om valutgångarna egentligen inte har så stor betydelse för de som sitter längst upp. De flesta har kvar sina positioner, löner och förmåner. Det är som en teaterföreställning långt från väljarnas vardag. Vi bjuds in att rösta och allt går åt helvete. Därefter ringer media runt och frågar partiordförandena i respektive distrikt vad som gick fel och vad de vill ändra på. En expert utses och man ordnar en konferens för partikadern. Men var blir folket, väljarna röst av?

Inga kommentarer: