2010-11-04

En sprängande huvudvärk av Gunnar Stensson

Kriget mot terror går vidare. I Göteborg klagade en familjefar med syriskt ursprung över huvudvärk i ett telefonsamtal med en kusin. Han sa att det kändes som om huvudet skulle explodera. Det skulle han inte ha sagt.
   Avlyssningssystemet (i dessa sammanhang är all medborgerlig integritet sedan årtionden avskaffad) som reagerar på farliga ord tolkade huvudvärken som ett terrorhot. Polisen var tacksam för tipset, som tycks ha nått fram klockan 2 natten till lördagen, och agerade genast.
   I gryningen 30/11 bröt sig till tänderna beväpnade maskerade poliser in i tre hem, krossade ett stort fönster i vardagsrummet, tvingade män, kvinnor och barn att lägga sig på golvet, riktade sina skarpladdade vapen mot dem och sparkade åtminstone vid ett tillfälle ett liggande barn i huvudet.
   Under lördagen myllrade det av poliser kring shoppingcentret Nordstan. Senare släpptes ”terroristerna”, men Säpo förklarade att ”misstankarna mot männen kvarstår”. Det liknar kurdjakten efter Palmemordet.
   Kanske var avsikten att avleda uppmärksamheten från den verkliga terrorism som pågår i Malmö genom att i stället skrämma allmänheten med terroranklagelser mot syriska invandrare.
   Händelsen avfärdas i Sydsvenskan med kommentaren ”Ett misstag”, sade Kling. ”Ett fel helt enkelt”, sade Klang. Hur hade det låtit om israeliska terroristmisstänkta drabbats?

Inga kommentarer: