2012-03-08

Kommunen skär ner – men inte när det gäller mässan i Cannes av Ulf Nymark

Lunds kommun deltar nu i dagarna med tio topptjänstemän och dito politiker i en fastighetsmässa i Cannes. Beslut om deltagande är taget utan angivande av syftet med deltagande, utan att antalet deltagare preciseras och än mindre vilka personer/funktioner som ska representera kommunen. Vad värre är: kostnaden för deltagande ingår inte i beslutsunderlaget och finns inte med i beslutet. I efterhand visar det sig att kostnaden uppgår till i storleksordningen en halv miljon kronor.
Under en lång rad av år har Lunds kommun sänt en delegation till fastighetsmässan Mipim i Cannes. Den 17 oktober i fjol beslutade Kommunstyrelsens Arbetsutskott att kommunen återigen år 2012 skulle delta i mässan. Så vitt man kan döma av protokollet från beslutssammanträdet fanns inget egentligt underlag för beslutet. Till exempel anges inget syfte med deltagande, kostnaden för deltagandet framgår inte av protokollet och inte heller vilka och hur många deltagare som ska representera Lunds kommun.
   På nyligen från undertecknad ställd fråga svarar tf kommundirektör Göran Eriksson att syftet är ”att exponera Lunds kommun för internationella och nationella investerare” och att mässan är ”en viktig mötesplats för byggherrar, fastighetsföretag, arkitekter, konsulter och anda aktörer”. Som synes ett synnerligen allmänt hållet och luftigt syfte, som därtill tillkommit i efterhand.
   Det framgår också indirekt av kommundirektörens svar att någon utvärdering av tidigare års mässdeltagandet hitintills inte gjorts, eftersom ”vinsterna är svåra att kvantifiera”. Mipim 2012 ska dock ”följas upp”, enligt kommundirektören. Hur denna uppföljning ska gå till och när den ska ske framgår dock inte av svaret.
   Kostnaden för deltagande i mässan, flyg- och logikostnader belöper sig enligt kommundirektören till 350 000:- Om man till de 350 000 kronorna lägger löne- och arvodeskostnader hamnar man i storleksordningen ca 500 000:-
   Det kan finnas många goda skäl för Lunds kommun att delta i en fastighetsmässa på Franska Rivieran. Men så länge dessa skäl inte tydligt och konkret kan anges och så länge inga riktiga utvärderingar görs har lundaborna all anledning att ställa sig frågande till kommunens deltagande. Att kommunen fattar beslut om åtaganden utan att dess kostnader anges är också synnerligen anmärkningsvärt. Demokratisk Vänster överväger att begära att Kommunrevisionen granskar handläggningen av detta ärende.
   Kommunens spendersamhet står i denna fråga i bjärt kontrast till de numera ständigt aktuella nedskärningarna inom kommunens kärnområden som vård-, skola och omsorg.
Ulf Nymark, Demokratisk Vänster i Lund

Inga kommentarer: