2013-03-21

Organstölder på Västbanken och i Israel bekräftade
av Gunnar Stensson

Donald Boström avslöjade i en artikel i Aftonbladet 17/8 2009 att det israeliska rättsmedicinska institutet systematiskt plundrade döda palestiniers och en del stupade israelers kroppar på deras inre organ. Det var en världsnyhet.
   Avslöjandet ledde till en hård, långvarig debatt i svenska och israeliska media, en debatt där också den svenska och israeliska regeringen deltog.
   Man kan nog säga att de sionistiska lobbygrupperna och deras resursstarka svenska sympatisörer vann debatten i dess första fas hösten 2009. Israel har många okritiska vänner. Den lika dödliga som lättvindiga anklagelsen för antisemitism användes flitigt i angreppen på Donald Boström.
   Men ibland segrar sanningen. Facts kick. Det kan ta några år. Förekomsten av organstölder bekräftades i israeliska utredningar. Den ansvarige chefen för Israels rättsmedicinska institut, Yehuda Hiss, avskedades i oktober 2012.
   Det innebar en seger för rätten i Israel och en upprättelse för de anhöriga till de dödade palestinierna och de stupade israeliska soldaterna.
   Donald Boström fick härom dagen följande mail från den nuvarande chefen för det israeliska rättsmedicinska institutet, patologen Chen Kugel: ”Du kan säga att du bidragit till denna förändring genom att rapportera om situationen.”

Inga kommentarer: