2022-12-08

Rapport från riksdagen: Miljömål och internationella besök av Hanna Gunnarsson

Arbetet i riksdagen tuffar på, vi i Vänsterpartiet har börjat formera motståndet mot den borgerliga regering och deras politiska avtal. Det innebär ju som ni vet stora och dåliga förändringar på många områden, många saker i avtalet är till och med olagliga och ogenomförbara. Mycket är förmodligen så kallad signalpolitik men om bara en bråkdel genomförs så skulle det göra Sverige både kallare och hårdare för många människor. 
   Ett sådant beslut, som faktiskt förra s-regeringen förberedde, är att höja gränsen för krav på lön för arbetskraftsinvandrare. Det gör att personer som har lågavlönade jobb, tex undersköterskor, kommer att få svårare att stanna i Sverige som arbetskraftsinvandrare. Se debatten här.

Vänsterpartiets budgetförslag har lagts fram. Det innehåller såklart många bra förslag för att göra landet mer jämlikt, rättvist och hållbart. Det finns att läsa här.
   Ett sätt att pressa på regeringen i det parlamentariska arbetet är genom interpellationsdebatter. Nyligen var flera vänsterpartister delaktiga i en debatt för att pressa miljöministern när det gäller miljömålen. Vilka ledamöter som helst kan delta i interpellationsdebatter och denna gång var det hela sju ledamöter från olika partier som gick till gemensam attack mot ministern. Se debatten här


Moldaviens flagga

I veckan har jag varit med på två viktiga internationella möten i riksdagen idag med besökare från Belarus och Moldavien. De gränsar båda till Ukraina och påverkas båda av kriget. Den folkliga ledaren av protesterna mot diktaturen i Belarus, och den som förmodligen vann presidentvalet 2020, Svetlana Tichanovskaja besökte riksdagen. Hon berättade om Rysslands kontroll över Belarus, de politiska fångarnas mycket svåra situation, hur motståndet mot både diktaturen och kriget organiseras och att Ukrainas flagga blivit en symbol också för kampen mot diktaturen i Belarus.
   Det är viktigt att vi inte glömmer bort situationen och kampen i Belarus! Det var också intressant att träffa Moldavien vice premiärminister. De har nyligen ansökte om medlemskap i EU och har en del att arbeta med i ansökningsprocessen. 
Hanna Gunnarsson (v), riksdagsledamot, Lund

Inga kommentarer: