2022-12-08

Sverige och EU måste terrorstämpla Israels krigsmakt av Ulf Nymark

 

I en debattartikel i Aftonbladet under rubriken ”Vi måste terrorstämpla Irans revolutionsgarde” i tisdags kräver Margot Wallström, tidigare socialdemokratisk utrikesminister, att Sveriges regering vid nästa möte med EU:s utrikesministrar ska lyfta kravet att EU terrorstämpla det iranska Revolutionsgardet och den iranska ledningen. Bakgrunden är förstås den iranska regimens brutala förtryck – mord, fängslanden, tortyr – av dem som demonstrerar mot regimen på gator och torg i Iran. ”Under lång tid har västvärlden hoppats och trott att det skulle gå att reformera Iran. De senaste månadernas utveckling visar att det inte längre är möjligt”, skriver Wallström, och kräver att den svenska regeringen nu måste ha modet att säga ifrån.
   Det är nog inte för djärvt att gissa att en stor del av Sveriges befolkning är beredda att instämma i Wallströms krav. För min del är det självklart att stå bakom ett sådant krav.

Protester mot ockupationen möts med terror
Men det finns också en annan stat i regionen som bedriver terrorverksamhet och som borde terrorstämpla av EU. Jag syftar förstås på Israel – dess ledning och den israeliska krigsmakten. De israeliska väpnade styrkorna har i decennium efter decennium bedrivit en omfattande terrorverksamhet mot den palestinska befolkningen på Västbanken och i Gaza. Palestinier protesterar med den olagliga ockupationen av Västbanken och mot blockaden av Gaza. Protesterna möts av massiva insatser av ockupationsstyrkorna: mord, fängslanden, tortyr. Hur många palestinier som skjutits ihjäl eller skottskadats vid protester, hur många barn som misshandlats och som sitter som fångar i israeliska fängelser är svårt att få ett grepp om.

Daglig terror mot palestinier 
Mördandet på Västbanken och den kollektiva bestraffningen av Gazas befolkning, som i praktiken pågår dagligen och stundligen, ger oftast bara små rubriker och notiser i massmedia. Ett välkommet undantag visar sig i Sydsvenskan den 7 december, där tidningen i en artikel skildrar ockupationsmakten skjuter ihjäl en 22-årig ung palestinsk man, Omar Manna, som i ett försök att genom stenkastning förhindra att hans bror i en gryningsräd i ett flyktingläger förs bort av israelisk militär. Omars öde delas med ett oräkneligt antal palestinier. Israels mord på den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh på Västbanken väckte också en viss massmedial uppmärksamhet. Men den massmediala bevakningen av Israels terrordåd i Palestina ger oftast inga större rubriker eller upprörda röster i massmedia. 

”Stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter – i Iran och i Israel/Palestina”
Det finns uppenbara skäl att terrorstämpla den israeliska krigsmakten och den israeliska ledningen, och att införa sanktioner mot företrädare för den israeliska regeringen.
Wallström avslutar sin artikel med följande uppmaning till regeringen: ” Utrikesminister Tobias Billström och den svenska regeringen måste nu ha modet att säga ifrån.  
Sverige har en lång tradition av att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter. En tradition som förpliktigar.” Denna uppmaning från Wallström gäller alltså Sveriges förhållande till Iran. Men den kan och bör också tillämpas i förhållandet till Israel. 
 

Inga kommentarer: