2009-12-10

Röda Kapellet spelar filmmusik

Blåsorkestern Röda Kapellet som i år firar 35 år bjuder på film och filmmusik på sin traditionella julkonsert den 12 december kl 19. Platsen är Månteatern på Bredgatan i Lund. Det är en upprepning av succékonceptet från i fjor men med nytt innehåll. Musik från elva kända filmer spelas och samtidigt visas avsnitt ur filmerna för publiken. Bland kompositörerna kan nämnas Sjostakovitj, Nino Rota och Benny Andersson.
Charlie Chaplin, som skulle fyllt 120 år i år, har en särställning i filmhistorien. Och för många är Chaplin den struttande vagabonden. Därför visas en av hans många stumfilmer och till den spelar Röda Kapellet nyskriven stumfilmsmusik komponerad av Håkan Carlsson, Lunds kulturskolas rektor. Det blir alltså svensk urpremiär.
Orkestern har från i höst en ny dirigent. Det är Malmö symfoniorkesters trumpetare Per Falck som numera slår in Röda Kapellet. Liksom i fjor presenterar cineasten Lennart Grankvist filmerna.
Orkestern bjuder också in sina vänner till efterföljande fest i samma lokaler. För självkostnadspris bjuds på mat (buffé), dryck och dans.

Inga kommentarer: