2016-12-01

Det svenska hatet – och yttrandefriheten
av Gunnar Stensson

Gellert Tamas skulle ha talat om sin bok Det svenska hatet i Akademibokhandeln i Stockholm på lördag, men nu har bokhandeln meddelat att framträdandet ställs in. Dess säkerhetschef ”känner obehag inför situationen”. Han är förstås rädd att Kent Ekeroth och Björn Söder ska störta in med sina järnrör.
   I Sverige talas det vitt och brett om yttrandefrihet, men när det verkligen gäller tar tystnadskulturen över.
   För ett par veckor sedan kommenterade jag i en insändare allianspartiernas sorglustiga utspel om hur ”Lund kramar terrorister vid kommungränsen”.
   Jag hänvisade bland annat till Gellert Tamas uppgifter om hur en flyktingförläggning i Lunds kommun stacks i brand sedan SD:s Ted Ekeroth hetsat mot invandrare och avslöjat var förläggningen var belägen.
   Jag skickade insändaren till Sydsvenskan. Den blev inte publicerad. Sydsvenskan kände väl ”obehag inför situationen”.
   I stället tryckte Sydsvenskan en text av Ted Ekeroth där han upprepade allianspartiernas absurda påståenden, nu som sina egna.
   Bland kommentarerna till Akademibokhandelns ”oro” finns några som hänvisar till muslimsk terrorism. Sådan nämns i Gellert Tamas bok, men den kritiserar framför allt medias undfallenhet inför den växande högerextremismen. VB är lyckligtvis mindre undfallande än tidningskoncerner och bokhandelskedjor.

Inga kommentarer: