2021-06-17

Beslut om Häradshövdingen skjuts fram av Ann Schlyter

Förslaget att bygga konferensanläggning och hotell i kvarteret Häradshövdingen där Gamla Tingsrätten ligger har mött mycket opposition. I oktober förra året tog byggnadsnämnden ett inriktningsbeslut som krävde stora byggnadsprogram och volymer samt en mängd parkeringar. Redan då stod det klart att det inte skulle gå att få in allt detta på tomten på ett anständigt sätt. Tre arkitektkontor försökte och visade tydligt att det var omöjligt. Ett av arkitektförslagen valdes ändå ut som ett underlag att arbeta vidare med. Förslaget innebär att halva Gamla tingsrätten rivs och parken söder därom bebyggs med femvåningshus.

Vänsterpartiets hade förberett följande yrkanden
 - att inriktningsbeslutet från oktober 2020 rivs upp då de parallella arkitektuppdragen har visat att det är omöjligt att åstadkomma en för lundaborna acceptabel bebyggelse i kvarteret med dess krav på BTA och utökad bilparkering
- att planen återremitteras för omarbetning så att parken inte bebyggs, att Gamla Tingsrätten bevaras (även den ursprungliga innegården ritad av Westman), och att hushöjden inte överstiger Klosterkyrkans torn.

Men det som hände i nämnden var att ett bordläggningsyrkande vann. Partierna menade att de behövde mer tid på sig att sätta sig in förslaget och förankra sina beslut. Detta betyder att vi får upp precis samma förslag till beslut augusti. Med en återremiss hade vi kunnat få förslag till ett nytt inriktningsbeslut och påbörjat en process mot en fin bebyggelse på den nuvarande parkeringsplatsen.
   Kanske hoppas de partier som vill gå Skanska tillmötes med hög exploatering att den starka opinionen mot förslaget lägger sig något till augusti. Det är inte troligt att de vill skjuta på beslutet närmre valet nästa år. Vi kan bara hoppas att tillräckligt många partier går opinionen tillmötes.

PS
Planen för Solhällan fick beröm av oss alla i byggnadsnämnden. Det är faktiskt en mycket bra och genomarbetad plan, men den har ett problem och det är en utfartsväg mot Fritjofs väg.
Tyvärr var det enbart Miljöpartiet och Vänsterpartiet som yrkade på att den vägen skulle utgå.             

Inga kommentarer: