2021-06-17

Från och med idag saknar Vänsterpartiet förtroende för Stefan Löfven som statsminister

Sverige befinner sig nu i en ny situation – en situation där statsministern inte längre har majoritet i riksdagen.

Det är inte något lätt besked att ge – men någon måste stå upp för Sveriges tre miljoner hyresgäster.
I två och ett halvt år har regeringen vetat att den inte kan införa marknadshyror på Vänsterpartiets mandat. Trots det har inga som helst initiativ tagits från regeringen för att samtala med oss och lösa frågan. Istället har nu ett förslag om marknadshyror skickats ut på remiss.

I tisdags erbjöd jag Löfven två vägar framåt. Den första var att helt lägga alla planer på ändringar i hyreslagstiftningen åt sidan. Den andra var att inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen. Vi erbjöd regeringen att komma ur detta genom att använda den svenska modellen. Det betyder i så fall också att lagförslaget försvinner och parterna förhandlar.

Inget av detta har skett. Morgan Johanssons besked kvart i tio att parterna på hyresmarknaden ska bjudas in till samtal ändrar ingenting. På sin pressträff i tisdags sa Morgan Johansson att sådana samtal redan pågår och har pågått kontinuerligt. Vårt krav är att utredningsförslaget ska bort från bordet och nya förhandlingar inledas om hyresmarknaden utan hot om marknadshyror.

Morgan Johanssons svar är bara förhalning och teater. Det går vi inte på. Vi kommer därför att ta initiativ till en misstroendeomröstning i riksdagen där statsministerns förtroende prövas.

Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt i två och ett halvt år att de är beredda att avsätta regeringen vilken dag som helst. Nu är det upp till bevis.

Vi står vid vårt ord och vi står upp för Sveriges hyresgäster nu och i framtiden.
 


Nooshi Dadgostar på Facebook och Twitter
 




Fler kommentarer från Twitter

Inga kommentarer: