2021-06-17

Vänsterpartiet går vidare med misstroendeomröstning mot statsministern av Hanna Gunnarsson

Idag meddelade Vänsterpartiet att vi går vidare med misstroende mot regeringen. För två dagar sedan gav vi statsministern 48 timmar på sig att lösa frågan om marknadshyror: Dra tillbaka hela förslaget eller inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen. Strax innan tidsgränsen passerades torsdag förmiddag meddelade regeringen att de kunde tänka sig samtal, vilket vi i Vänsterpartiet inte accepterade. Vi krävde förhandlingar, inte bara samtal. Misstroendeomröstningen mot regeringen var därmed ett faktum. Enligt reglerna ska frågan bordläggas två gånger innan den tas upp för omröstning. Omröstningen kommer därför ske måndag klockan 10. Då måste alla riksdagsledamöter vara på plats och regeringen måste ha stöd (ja eller avstår) från minst 175 ledamöter. Detta blir första gången hela riksdagen samlas sedan mars 2020.
   Vänsterpartiet har pratat om att marknadshyror och försämringarna av LAS är våra “röda linjer” ända sedan regeringen tillträdde. Att vi nu går vidare med misstroendet är därför ingen överraskning, även om detta inte är något man ska ta lätt på. En regering har aldrig fallit i en misstroendeomröstning i Sverige och vi vet inte hur denna omröstning kommer sluta, men det är inte omöjligt att regeringen faktiskt faller. Regeringen tillträdde för att Vänsterpartiet röstade “gult”, alltså avstod, i den tredje statsministeromröstningen i början av mandatperioden och regeringen sitter därför även på våra mandat. Vi kommer inte acceptera vilken politik som helst och idag drog vi vår röda linje. Om statsministern faller finns två val: Antingen utlyses extra val eller så kommer talmannen kalla till sig partiledarna för så kallade “talmansrundor” för att sondera läget för en ny regering. Det kan bli en ny regering som leds av Löfven (“Löfven III”) eller en annan statsminister. Vänsterpartiet har varit tydliga med att vi föredrar Löfven framför Kristersson, men att vi kommer kräva att marknadshyrorna tas bort från dagordningen.
   Se gärna den presskonferens Nooshi Dadgostar höll idag torsdag klockan 11 och den statsministern höll några timmar senare, klockan 16, för att förstå resonemangen och argumenten.
Hanna Gunnarsson (v), riksdagsledamot            

Inga kommentarer: