2021-06-17

Rapport från riksdagen: Partiledardebatt och fortsatt kamp mot marknadshyror av Hanna Gunnarsson

Förra veckans stora händelse i riksdagen var partiledardebatten. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar la stort fokus på frågan om att stoppa marknadshyror och ställde regeringen till svars. Ni har säkert sett argumenten: Risken för höjda hyror, avskaffande av den kollektiva förhandlingsrätten genom Hyresgästföreningen, ökad risk för trångboddhet och vräkningar, och större behov av bostadsbidrag för att täcka upp när vanliga människor inte kan betala de höjda hyrorna. Utöver detta är ju grundargumentet att bostaden inte är en handelsvara som ska bjudas ut till högstbjudande utan att en trygg bostad är en rättighet för alla och en av välfärdens grundpelare. Lyssna på partiledardebatten här. I den första rundan håller varje partiledare ett anförande och sedan följer en runda med repliker.


Den här veckan har Vänsterpartiet vunnit en stor seger i riksdagen: Vi har fått igenom en utredning om internationella adoptioner! Det är en fråga vi har arbetat med hela mandatperioden, tillsammans med flera organisationer och debattörer som krävt detta länge. Bakgrunden är rapporter om grova felaktigheter i internationella adoptioner som började komma upp till ytan för ett antal år sedan. Många adopterade visade sig vara stulna från sina föräldrar, inte lämnade som de tidigare fått besked om. Detta är ett otroligt stort trauma för många människor och det är nu otroligt viktigt att riksdagen har uppmanat regeringen att utreda denna fråga. Se gärna Uppdrag Granskning i SVT som har gjort flera avsnitt i en granskning av denna fråga.

Under veckan har riksdagen tyvärr röstat nej till regeringens förslag om nya regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier, där ungdomar skulle ges längre tid för att söka jobb och att studiemedel skulle räknas som inkomst. Vänsterpartiet ville utöka reglerna till att gälla alla asylsökande och inte bara de som omfattas av gymnasielagen. Vår motion finns här.
   Ett annat beslut i veckan har varit en “verksamhetsberättelse” om verksamheten i EU 2020. Vänsterpartiet har skrivit en lång motion om detta och la i debatten speciellt fokus på vår kritik mot EU:s gränsmyndighet Frontex. Vår motion finns här.
   Riksdagen har också fattat beslut om att inrätta ett institut för mänskliga rättigheter som ska placeras i Lund! Under den senaste veckan har riksdagen röstat ja till införande av förarbevis (körkort) för vattenskoter, ett välkommet beslut för att få lite mer ordning på alla vattenskotrar vid våra kuster och i större sjöar.
Hanna Gunnarsson (v), riksdagsledamot, Lund  

Inga kommentarer: