2021-06-17

Var med och fira en åttioåring! av Gunnar Olofsson

I slutet av september 2021 fyller Göran Therborn jämnt 80 år. De som följer honom på Facebook, läser honom antingen i Aftonbladet eller New Left Review vet att han inte lever ett stilla pensionärsliv. Han har inte gett upp utan fortsätter sitt skrivande som en febrilt aktiv medelålders opinions-bildare eller en fortsatt hyperaktiv forskare.
   Någon vanlig ”tyckare” är han emellertid inte, utan en samhällsforskare som med sin spetskunskap som vapen försöker analysera även de svåraste och mest besvärliga problemen i de nutida mänskliga eller omänskliga klassamhällen som omger alla varelser på jorden.
   Till 80-årsdagen: Vad vore bättre än att ställa samman ett antal uppsatser ur hans rika produktion genom åren i en riktigt fin bok?
   Vi – Sven Hort och Gunnar Olofsson – har tagit initiativ till en insamling till en sådan födelsedagspresent: en bok om dryga 300 sidor som ska ges ut på Arkiv förlag i september och då överlämnas till Göran Therborn.

Crowdfunding
För att genomföra denna plan behövs ett antal gratulanter som är beredda att bidra till att projektet blir genomförbart. Crowdfunding eller gräsrotsfinansiering kort och gott. I utbyte får också gratulanterna en bok med posten och om de så önskar se sina namn tryckta i listan över bokens sponsorer.
   Temat för samlingsvolymen är Arbetarklass, allianser och välfärdsstat. De olika kapitlen i boken består deals av artiklar i tidskrifter som inte längre är så lätta att få tag i eller i böcker som är helt utgångna hos sina respektive förläggare. Texter författade av Göran Therborn från 1967 till 2019. Den nya samlingsvolymen kan betraktas som en pendang till hans 2018 publicerade studie Kapitalet, överheten och alla vi andra.
   Vi hoppas att Du vill vara med och bidra till att fira Göran Therborns 80-årsdag – och hans verksamhet genom åren.
   Swisha 250 kronor till 123 454 43 83 (mottagare A-Z förlag/Arkiv förlag) senast den 31 juli. Skicka samtidigt ett e-brev till arkiv@arkiv.nu med den adress dit du vill ha ditt exemplar skickat i slutet av september. Skriv också om du vill eller inte vill stå med bland gratulanterna i boken.

Inga kommentarer: