2021-06-17

De rikaste är kriminella

Heidi Avellan skriver i sin krönika 5 juni: ”Magdalena Andersson vill beskatta förmögenhet igen, trots att de med riktigt stora förmögenheter kan hitta kryphålen – och sedan dra till skatteparadis.”  Konstaterandet har upprepats i åratal som ett argument mot beskattning av förmögenhet.
   Heidi Avellan vill – eller tror - i likhet med de flesta ”borgerligt sinnade” att vi måste anpassa samhället till kriminaliteten bland förmögenhetsinnehavarna.
   Ojämlikheten har skenat de senaste 30 åren eftersom förmögenhetsskatt och arvsskatt avskaffats. I Sverige har ojämlikheten ökat snabbast. Vård och skola har segregerats och försämrats. Löner har sänkts. Sociala skyddsnät försämrats. Det har blivit ett ”race to the bottom” på grund av de rikas utpressning.
   Skatteflykten drabbar alla stater. Thomas Piketty ser skenande ojämlikhet som det största hotet mot en fungerande ekonomi. President Biden har föreslagit en internationell minimiskatt för att motverka att de rika tvingar skatten i alla länder – inklusive USA - ”to the bottom”.
   Men de ”borgerligt sinnade” ser det som naturligt att ”de med riktigt stora förmögenheter” hittar kryphålen – och sedan drar till skatteparadis.           

Inga kommentarer: