2014-04-03

En skandalkrönika av Lucifer

Det har väl hänt att jag på dessa sidor har beklagat mig över att Lunds kommunalpolitiska liv har saknat de uppseendeväckande händelser och färgstarka skandaler en politisk kåsör gärna vill se. Låt mig säga att det under någon vecka har varit ett överflöd av sådant material och detta från ett och samma parti. Det är nästan så man väntar sig att andra partister, till höger och vänster ska uttrycka sympati och deltagande inför vad som har drabbat folkpartiet. Alltså: det stora röstvinnande namnet i Lunds kommunalpolitik lämnar politiken, tomrummet på listan ger upphov till mobbning av uppåtsträvande folkpartist på kommunalvalslistan, partiets kulturnämndsordförande och tillika stans förre polischef trasslar bort sig i egenmäktiga tolkningar av besluten i kulturnämnden och det fattades nu bara misstänkt rattonykterhet hos partiets ledande skolpolitiker. Folkpartiet i Lund har kommunalt haft mycket goda siffror. Var kommer de rösterna hamna i höst? M – nej, S – nej. V – nej.  Kan det bli i Mp:s breda famn?
   Veckobladet har under sin fyrtioåriga tillvaro faktiskt undvikit att politiskt exploatera enskilda skandaler. Problemen i Lunds kommunalpolitik ligger på en annan nivå: Lund styrs av övertygade borgerliga politiker som ser sig själva som bärare av det allmännas bästa, främmande för all klasspolitik. De kan peka på valresultat där de faktiskt har en majoritet av de röstande bakom sig.  Universitetets, köpmännens och industrins ledare brukar väl inte precis uttrycka någon beundran för sina borgerliga företrädare, men ser dem nog som hanterliga och förutsägbara. Socialdemokraterna kan man i enlighet med traditionen förakta i hemlighet, medan vänsterpartisterna brukar avfärdas som orealistiska och slösaktiga. Ja och på så sätt fortsätter allt som vanligt i Lund, känd som mögligheternas stad.
   Men ibland är det så i politiken att en politisk konstellation är tydligt förbrukad, slutkörd, trött. Så är det nog med borgarna i Lund nu. De har gjort sitt i den här omgången och finns det någon rättvisa så får de gå från makten en period eller två. Det är väl det vi har att se fram mot i höst.

Inga kommentarer: