2019-02-28

Friday for Future alla fredagar

 

Välkomna på demonstration för klimatet, varje fredag någon gång mellan 10- 13 på Stortorget.           

Välkommen till öppet hus - varje lördag!

Vänskapens hus, Bredgatan 19 i Lund

Vi börjar med servering kl 18.30.
Anföranden med diskussion varar från 19.00 till c:a 20.15.
Vi har en ramp (köksvägen) så huset är tillgängligt till första våningen. Välj då ingången genom porten till gården Bredgatan 21. Hörselslinga finns.

Öppet husprogram våren 2019
med reservation för ändringar
Lördag 2/3 Lisbeth Grönlund: Hjältar i slaveriets USA - om bibliofilen Charles Blockson, den underjordiska järnvägen och konduktören Harriet Tubman. 

Källbyområdet – Höje å och Dammarna


 

Vad kommer att hända? Charlotte Hägg Reader från Stadsbyggnads-kontoret kommer och berättar för oss.
Föreläsning på Klostergårdens bibliotek 4 mars kl. 19.
Arr. av KLOK och Klostergårdens bibliotek

Polskor och Protester


 

Röda Kapellet spelar folkets musik med gästande spelmän.
   Ludvig Nordgren dirigerar och Bengt Olle Bengtsson presenterar.

Martas café vid Lunds stadsbibliotek

Lördag den 16 mars 2019 kl. 17:00
Kassan och café öppet från klockan 16:30
Entré: 50 :- (endast kontant betalning)
Affisch »

Väderleksrapport av G.S.


 

Morgon. Avenbokarnas långa grönskimrande muskler sträcker på sig i solskenet, kronornas kvistar lyser och de spetsiga knopparna vill spricka. Saven stiger och träddungen tätnar så att skatornas skuttande i gläntan blir svårare att urskilja. En fyllig ringduva hackar i det blöta bruna lövtäcket i vägkanten.

Afton. Blå skymning utanför fönstret i norr. Trädens konturer är lite upplösta. Plötsligt börjar det glöda mellan stammarna. Brinner det? Var? I Åhlén och Åkerlunds kontorsbyggnad? Eldskenet tilltar och lyser intensivare, lågor tycks fladdra. Nej, det är solreflexer i en vinkel som gör att de syns just här, någon minut, just nu. Geometri. Det röda ljuset djupnar, blir scharlakansrött och försvinner.

Film- och boktips av Bertil Egerö



Smått omtumlad vandrar jag hem genom eftermiddagsljuset i centrala Lund, där ingen verkar ha bråttom just idag. Har sett Woman at War, en isländsk film som är något helt eljest: en kvinna som går ut i full kamp mot aluminiumfabrik mm på isländsk jord. Rekommenderas starkt!
Trailer »

 
Dessutom läser jag den fina boken Sanningskonst, där Sven Lindqvist intervjuas av Stefan Jonsson: ett samtal på hög nivå om hans tänkande, hans val av resor, hans litterära inriktning, hans böcker. Rekommenderas.

8 mars 2019

VB brukar informera om vad som är på gång denna dag. Det är inte helt enkelt att få en överblick över allt så årets info inskränker sig till två demonstrationer som var lätthittade på nätet. Dessutom kan den intresserade höra om starka kvinnor i Lunds domkyrka. En film om Moa Martinsson visas på Pandora i Malmö mm mm.

Lund
En demonstration med två olika inbjudande event på Facebook.
 
 
Den 8 mars demonstrerar vi gemensamt för alla kvinnors rättigheter.
På Stortorget kl. 17.00 kommer F!, V, S och MP hålla gemensamt möte och demonstration. Från F! talar Gunno Gunnmo, riksdagskandidat, fd. polis och ordförande för Polisförbundet, och Sengül Köse Lindqvist, ledamot för F! i Socialnämnden och ersättare i Kommunfullmäktige, om mänsklig säkerhet och kvinnors rättigheter! Efter det går vi i gemensamt demonstrationståg genom Lund.
Facebook »
 

På den internationella kvinnodagen träffas vi för en demonstration på Stortorget i Lund. En del av kampen för ett jämställt samhälle.

I år gör vi det under följande tre paroller:
Lika lön för lika arbete!
Sex timmars arbetsdag!
Stoppa det sexualiserade våldet!

Vänsterpartiet och Ung Vänster återkommer med talare längre fram.
   Väl mött och bjud gärna in fler till eventet så att vi visar att vi är många som vill se ett jämställt samhälle.
Facebook »
 
Malmö
 
Kom på Internationella kvinnodagen – Vinn framtiden med oss!

Den feministiska kampen behövs mer än någonsin. I Europa och världen vinner rasistiska högerpartier mark. Aborträtten hotas, EU militariseras och kvinnors kroppar säljs på marknad genom surrogatmödraskap och prostitution. I Sverige går vapenexporten på högvarv samtidigt som gränserna hålls stängda för de som flyr från krig. Kvinnor tvingas fortfarande ta största ansvaret för hem och barn, har lägre löner och sämre arbetsvillkor. Åtta män äger mer än halva världens befolkning, de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare.
   Bortom orättvisorna finns en verklighet som kan bli vår!

Den 8 mars hyllar vi kvinnors kamp över hela världen med en stor demonstration och härligt efterhäng på Inkonst i Malmö.
   Vi samlas klockan 17:00 på Gustav Adolfs Torg och demonstrerar tillsammans till Möllevångstorget.
   Dörrarna till Inkonst öppnas kl 19.00           

Naturreservatet Höje å av Gunnar Stensson

Gör Höjeådalen till ett kommunalt naturreservat! föreslår Miljöpartiets Karin Svensson Smith och Axel Hallberg i en motion.
   På det sättet skulle man kunna stoppa Lunds och Staffanstorps miljökatastrofala planer på att förvandla området kring ån till ett sammanhängande bostadsområde runt Klostergårdens nya station.
   Det finns redan ett sammanhängande, växande bostadsområde med snart 10 000 invånare nära stationen, nämligen Klostergården, med affärscentrum och skola, från höghusen vid Arenan till det alltmer urbaniserade Sankt Lars.
   Väster om järnvägen finns däremot bara det obebodda ödsliga inhägnade Södra företagsområdet och reningsverket som kommer att vara kvar minst tio år till.
   Staffanstorps åkermark söder om ån bör bevaras och Staffanstorps bostadspolitik kan inrikta sig på området runt stationen i Hjärup och inte på Klostergårdsstationen.

Kom till föreläsningen i Klostergårdens bibliotek måndagen den 4 mars klockan 19 om kommunens planer för Höje å och dammarna! Delta sedan i samrådet om den fördjupade översiktsplanen för området som kommer att äga rum, när sommaren närmar sig!
 

 

Den svenska trafiken klarar inte utsläppsmålen.
Klimatkatastrofen går inte att hejda så länge nuvarande tillväxt- och konsumtionspolitik fortsätter. Det begriper alla – ändå fortsätter alla som vanligt. Trafiken klarar inte de nödvändiga utsläppsmålen.
   Häromdagen har vi kunnat läsa om E22-ans utbyggnad genom Lund och E6-ans nya körfält förbi Lomma. Besluten går ut på att göra det bekvämare för den ökande lastbilstrafiken.
   Samtidigt vill man borra sönder och förgifta Österlen för att utvinna grundämnet vanadin, som man försöker inbilla folk skulle lösa klimatkrisen genom en övergång till elbilar.
   Överallt på planeten fortsätter man på samma sätt. Det lokala i Lund och Sverige är globalt.
   Det är just sådana planer som gör katastrofen oundviklig om de genomförs, samtidigt som vi som enskilda ambitiöst sorterar plast från papper. Planerna är slag i ansiktet på våra miljöansträngningar.
   Sydsvenskan nämner inte de missade utsläppsmålen i dagens tidning, trots att det är den viktigaste nyheten.

Cancersjuka barn nekas vård av Israel
av Gunnar Olofsson


 

Ungefär 8.500 personer i Gaza, varav 640 barn, får inte den vård de skulle behöva för sina cancersjukdomar. Det konstateras i en studie utförd av det palestinska människorättscentret (PCHR) i Gaza. Orsaken är brist på elektricitet, mediciner och utrustning och svårigheter att lämna området för vård.
   De vanligaste cancersjukdomarna hos barnen är leukemi , lymfom och hjärntumörer – sjukdomar som kräver flera olika mediciner som ges tillsammans - samt utrustning för diagnostik och strålbehandling. I nuläget är det brist på 42 viktiga cancermediciner, eller 65% av det som behövs, vilket gör att barnen inte kan få de doser av rätt medicin under rätt tid de behöver för att bli botade.
   Samtidigt med att de israeliska myndigheterna stoppar import till Gaza av livsviktiga mediciner nekar man också sjuka utresetillstånd till det palestinska Västbanken eller något annat land för att få vård där. Ungefär hälften av alla ansökningar avslås – ofta utan särskild anledning – eller förhalas tills det blivit för sent att resa. Under 2018 hindrades på detta sätt 10.057 patienter från att få nödvändig vård.
   Förra året demonstrerade cancersjuka kvinnor i Gaza mot att berövas livsviktig behandling. Och under den internationella Barncancerdagen nyligen (15 februari) uppmärksammades åter situationen för Gazas cancersjuka. Men inte i Sverige. Medan cancersjuka barn dör i onödan i Gaza ser många i vårt land istället fram mot en fin Eurovisions-fest i Israel tillsammans med de som bär ansvaret.

The Guardian. Migration och antisemitism.
av Gunnar Stensson

Åren kring millennieskiftet brukade jag gå till Sydsvenskans gamla hörna vid Lundagård, köpa mig en kopp kaffe och bläddra igenom Times och Washington Post och Le Monde för att kolla nyheter, recensioner och analyser som intresserade mig. Sedan flyttade Sydsvenskan och den möjligheten försvann.
   Men samtidigt blev världspressen – och den svenska pressen – gratis tillgänglig på nätet. Där kunde man följa marknadsekonomins historiska sammanbrott 2007-08 dag för dag, läsa om Occupy-rörelsen och ta del av ekonomiska analyser i New York Times.
   Jag läste också nästan dagligen den regeringskritiska israeliska tidningen Haaretz och använde material därifrån om de upprepade folkrättsvidriga krigen i Gaza och den illegala bosättningspolitiken.
   Sedan blev journalistiken på nätet dyr och svårtillgänglig, långt bortom VB:s resurser.
   När Haaretz inte längre var tillgänglig i min dator gick jag till stadsbibliotekets tidningsrum, men där fanns bara tidningens hebreiska version som ingen läste. Stadsbiblioteket flyttade dock snart över prenumerationen till Haaretz engelskspråkiga veckoupplaga. Men nyheterna där kommer förstås senare än i dagspressen.
 

 

The Guardian finns på nätet! I sin helhet. Den är undantaget i världspressen. Den citeras allt oftare i Sverige, och sannolikt också i resten av världen. Det är enklare att använda The Guardian än att trassla sig förbi de andra tidningarnas ekonomiska spärrar.
   The Guardians särställning aktualiserades idag, den 27 februari, då två artiklar som hämtat inspiration och material därifrån, publicerades på Sydsvenskans kultursidor, en av Peter Larsson och en av Kenneth Hermele.
   Petter Larssons artikel Där går gränsen kritiserar EU-förslaget att man ska dumpa migranter på så kallade landstigningsplattformar i afrikanska länder. Plattformarna riskerar att förvandlas till fängelser i rättsosäkra stater för folk som inga brott begått.
   Han citerar The Guardian (26/2) enligt vilken den Afrikanska Unionen råder sina medlemmar att ta avstånd från EU-förslaget för att det strider mot internationell rätt och riskerar att kränka migranternas rättigheter.
   Något att uppmärksamma inför EU-valet!

Kenneth Hermele citerar i artikeln Antisemitism – en kris för fler än Corbyn The Guardian (15/2) där experter framhåller, att bakgrunden till den ökande antisemitismen är att vi befinner oss i en ”perfekt antisemitisk storm”: växande högerextremism, spridning av konspirations-teorier om ”världssionismens” makt som tillsammans med en allt hätskare ton i offentligheten bygger upp förutsättningar för antisemitism som väl ingen trodde vi skulle behöva återse i Europa efter nazismens nederlag.
   Hermele kritiserar den definition av antisemitism som 2015 antogs av IHRA, International Holocaust Rememberance Alliance. Visserligen heter det där att ”kritik av Israel av samma slag som riktas mot andra länder ska inte anses som antisemitism”, men sedan följer ett antal exempel på antisemitism som varken det brittiska Labour eller de judiska fredsgrupperna kan acceptera eftersom de riskerar att förvandla frågan om antisemitism till en fråga om för eller emot Israel.
   Hermele är själv medlem i en av dessa grupper JIPF, Judar för en israelisk palestinsk fred. Att kritisera Israel för brott mot folkrätten är inte antisemitism, framhåller grupperna. Svårare borde det inte vara, skriver Hermele. Det är bara att instämma.
   JIPF är inte antisemitisk. Antisemitisk kan man däremot kalla Netanyahus regering för att den trakasserar de judar som försvarar folkrätten.
   Det är uppenbart att The Guardian vinner inflytande på att inte begära betalt för sitt innehåll. Den kanske rentav tjänar på det.