2010-09-23

EFTER VALET-KONSERT

Röda Kapellet gör under Kulturnatten/Kulturkalaset i Lund en musikalisk kommentar till valet tillsammans statsvetaren Fredrik Melander.
Tid: Nu på lördag den 25 september klockan 21.00.
Plats: Trappan utanför Gamla Elverket på Winstrupsgatan.

Valtipset:: en medelsvår omgång

Först efter den definitiva sammanräkning som redovisades idag kunde segraren koras i Veckobladets traditionella tipstävling om kommunalvalet i Lund, där det gäller att få så få avvikelser som möjligt från den nya mandatfördelningen.
   Omgången får betecknas som medelsvår. I kommunalvalet brukar Lundaborna numera rösta ungefär som de gör till riksdagen, och tendenserna i den opinionen har stötts och blötts genom massor av mätningar och kommentarer. Styrkan i stödet till Sverigedemokraterna har dock bedömts rätt olika, Piratpartiet tilltroddes av många vissa framgångar i universitetsstäderna och så har vi ju lokala Demokratisk vänster.
   Minuspoängen drar lätt iväg. Tippar man ett mandat för mycket för ett visst parti ska ett annat automatiskt ha ett mindre och därmed blir det två pinnar. Därför är det skickligt att hamna på en så låg siffra som sex. Det gjorde Sven-Bertil Persson som därmed vann Öresund Runt-biljetten. Att han överskattade det egna partiets resultat är mänskligt, det gjorde även andra partiaktiva som deltog i tävlingen.
   Magnus Göransson kom tvåa med sju poäng, fyra deltagare hade åtta.
Gr

Demonstration i Lund

Samtidigt som detta VB knåpas ihop så är mellan 1.500 och 2.000 personer ute på Lunds gator under parollen "Inga rasister på våra gator". Demonstrationen ordnades på några dagar via ett upprop på Facebook.
Precis vad som behövdes för att pigga upp den mentala baksmällan efter valet!
red

Thomas av Gunnar Sandin

I förrgår dog Thomas Schlyter, 70 år. Sedan 1998 var han efter en stroke rullstolsbunden och även på en del andra sätt handikappad, men det som ändade hans liv var en inoperabel skelettcancer. Han kommer att begravas (borgerligt) måndag 4 oktober kl. 14.
   Thomas arbetade under många år med Veckobladet, som redaktör, ”volontär”, skribent och illustratör. Han var mycket plikttrogen och noggrann här liksom i allt annat han företog sej. Nog hände det att vi andra blev otåliga när klockan gick mot halv tre, och Thomas var lika trött och hade minst lika många plikter nästa dag som vi, men han gav sej inte förrän linjerna var raka och layouten acceptabel.
   Veckobladet var dock bara en mindre del av Thomas samlade politiska aktivitet. Han satt några år i Vänsterpartiets lokala styrelse, han jobbade med Bokcafét, hans praktiska begåvning och omdöme togs i anspråk för tältresning, elarbeten, ljudförstärkning, snickeri… Han var en flitig och duktig fotograf (med eget mörkrum) och den som vill skriva en doktorsavhandling i politisk etnologi har ett rikt material att utgå från i Thomas arkiv och bildsamling.
   Vänsterpartiet var Thomas självklara hemvist men partipolitiskt dogmatisk var han inte. Han växte upp inom den bildade borgerligheten, men det fanns en radikal familjetradition från farfadern som var socialdemokratisk justitieminister och gjorde avgörande insatser för att reformera och humanisera straffrätten. Den stockholmska stadsmiljörörelse som kulminerade med almstriden blev en formativ miljö för Thomas.
   Sina mest uppmärksammade och säkerligen viktigaste insatser gjorde Thomas säkerligen som kommunalpolitiker. Han tillhörde den V(pk)-kvartett som kom in i fullmäktige 1973 och stannade där som ordinarie eller ersättare tills han insjuknade. Efter det följande valet blev han ledamot av byggnadsnämnden, och det var ett uppdrag som han utan överdrift sagt älskade. Han fick användning för sina yrkeskunskaper som arkitekt. Han satte sej grundligt in i ärendena och bangade inte för att ge sej ut i byarna och kolla på plats, vilket inte var och är vanligt bland V-politikerna i Lund. Han vann respekt bland företrädare för andra partier och hos de lokala journalisterna, tillhörde dem som lokalt gav kommunismen (så länge partiet bekände sej till denna) ett mänskligt ansikte.
   Partiets kommunala måndagsmöten blev hans högtidsstunder. En artikel från 1990 rubricerade han just ”Härliga möten!” Han fortsatte att komma ännu sen sjukdomarna slagit till och deltog på ett måndagsmöte så sent som i maj.

Jan Hammarlund m fl

Jan med andra artister sjunger i Malmö 1 och 4 oktober.
   Innan det är dags för den stora, officiella släppfesten här i Malmö för Ship to Gazas kommande samlingsskiva, vill vi ge er några smakprov på de medverkande på CD:n. Vid de tre nedanstående tillfällena får ni stifta bekantskap med några av plattans mer avskalade, akustiska och svenskspråkiga artister.
Jan Hammarlund (Sthlm)
Kristian von Svensson (Malmö)
Jens Ihlström (Malmö)
DJ på Kontrapunkt: Kristian Nihlén
Konferencier:Åsa Svensson
MÄSSINGSHORNET (Kirseberg)
fred 1/10, kl 19 - Fri entré 
KONTRAPUNKT (Västanforsg 21)
sönd 3/10, kl 19 - obs endast medlemmar i Kontrapunkt Medlemskap
UTKANTEN (Industrig )
månd 4/10, kl 19 - Fri entré
Arr:
www.shiptogaza.se och ABF Malmö

"medan regnet öser ner…"

Körkonsert med Vox Feminea lör 9 okt kl 17 i Månteaterns lokaler på Bredgatan.

Förändra världen!

är en kurs som ger dig möjlighet att under ett helt läsår ägnar dig åt studier i det politiska rörelsearbetets teori och praktik.
   Under valåret har vi inlett kursen med en intensiv praktikperiod som nu avslutas. Det gör att den ordinarie kursperioden börjar nu och du kan söka restplatser ända t o m den 24/9. Kursen berättigar till studiemedel för gymnasial vuxenutbildning dvs din kvot för högskolestudier påverkas inte.
   Vi utgår från vänsteraktivistens vardag och fokuserar på studier i teori och praktik som har anknytning till densamma. Du kommer att läsa organisatoriska studier i bland annat strategi och taktik. De olika passen varvas kontinuerligt med teoretiska och dagspolitiska studieblock för att skapa en dynamisk undervisning där teori och praktik hänger ihop på ett naturligt sätt.
Längd:  1 läsår
Kurstid:  27/9 2010 - 17/6 2010
 

Kulturtips

Ayn
Teaterrepubliken välkomnar er till en värld utan parasiter!. Spelas på Teaterrepubliken 18 september - 30 oktober.
Fre 24 sep kl. 19.30 Läs mer

De måste dö
Urpremiär på Teaterhögskolan 17 september kl 19.30. Christina Ouzounidis en av Sveriges hetaste dramatiker just nu!
Fre 24 sep kl. 19.30 Läs mer

Full Pull 2010 - Festivalpass
Full Pull-festivalen presenterar det mest nyskapande inom klubb- och popmusik jämte ljudkonst och samtida konstmusik. På Inkonst 24 september - 3 oktober.
Fre 24 sep kl. 19 Läs mer

Klezmerson (Mexico)
Klezmer möter Mellanöstern och Latinamerika, 24 sep kl 20 på Kong Läs mer

La Clique
På Lunds Stadshall 21-24 september
Fre 24 sep kl. 19 Läs mer

Docenterna
På Babel 25 sep kl 20 Läs mer

Historisk vandring med Malmö By Foot
Malmö By Foot tar dig genom Malmös spännande historia från medeltiden till modern tid.
Lör 25 sep kl. 15
Ons 29 sep kl. 17.15 Läs mer

Salomon Smith Kammarmusikförening 100 år
På Palladium 26 sep kl 15 Läs mer

XPSD
Ett nyskrivet dansverk för sex dansare av koreografen Kenneth Kvarnström - en nordisk tungviktare inom samtidsdansen, i Båghallarna (Skånes Dansteater) 26 september kl 19 Läs mer

aliAs – på tungan - Emma Ribbing och Khamlane Halsackda
När orden fastnar i kroppen. På Dansstationen, Palladium 28-29 september kl 19.30. Läs mer

Matkaravan med Hanna och Linda
med Hanna Tunberg och Linda Dahl
- smaka på våra nya matkulturer. guidade turer runt Möllevångstorget.
Tis 28 sep kl.16
Ons 29 sep kl.16 Läs mer

ARJ BARKER från Flight of the conchords pres. Let Me Do The Talking
På Babel 29 sep kl 19. Läs mer

THE BIG CHRIS BARBER BAND, SIW MALMKVIST
På AF-Borgen i Lund 29 sep kl 19.
Läs mer

ALAMAR (To the Sea) (förhandsvisning)
Filmfestival Latinamerika i fokus, torsdag 30 sep kl.19 på Panora Läs mer

Hela kulturcentralens program

Veckans citat

Jag medger gärna att jag är en av dem som länge sagt: nu måste vi gå till vänster. Men jag tror inte på det svaret längre. Om det alltid hade lönat sig att ”gå till vänster”, då hade sannolikt inte Vänsterpartiet varit riksdagens minsta parti.
Aron Etzler i Flamman 23/10

Bilar av Grr

Visst är det förfärligt att man tänder eld på bilar i Lund. Men …

Höstvandring med August, 2

”Nu går vi ut på slätten över torvtäkter, förbi märgelgravar, utåt leriga stubbåkrar där gåsflockarna letar korn, skrämma vi kanske upp en rapphönskull, möta möjligen ett kvarlevande storkpar, höra törhända de strykande vildsvanarnas kackel och se långt i fjärran, där slätten krupit upp att söka ryggstöd mot åsen, en lövverkskontur i sköna undulerande linjer. Det är bokskogen. Träda vi in under de mörkgröna valven nu på hösten, märka vi först behaget att kunna se fritt och långt, känna fördelen av att sätta foten på jämn slät mark. De skönt tecknade stammarna, smidigare än ekens, äro färgade i en ljusgrå, stundom matt silverton, på vilken mossor, grågröna lavar satt sina kraftiga toucher. Blåser det uppe i kronorna är det lugnt därnere, och de hårda lövens svagt klingande, stundom rasslande och viskande ljud, äro stämda i en gladare tonart än de melankoliska barrträdens tunnsträngade eolsharpor. Men nu är bokskogen tung, ty det är höst.”
August Strindberg, Kalendern Svea, 1896.

Små marginaler av Göran Persson

Vem som blev riksdagskvinna för Miljöpartiet i Malmö avgjordes av 11 kryss. Med denna marginal så passerade Maria Ferm den i personvalet så magiska gränsen på 8%. Maria kryssades på 1199 valsedlar så 11 är inte särskilt många. I och med detta passerade hon ett för VB:s läsare välbekant namn, Karin Svensson Smith.
   Som säkert många minns så kryssades Karin själv in i riksdagen för några val sedan. Kanske några känner en viss skadeglädje över det inträffade eftersom stämningsläget var ganska upphetsat den gången då det skedde i det ”kryssfientliga” vänsterpartiet.
   Utan att varken veta så mycket om eller ha något emot Maria Ferm så konstaterar jag att en stark politisk kraft nu hamnar utanför riksdagen. Ett av de mer seriösa valprogrammen, ”Nordegren i P1”, utnämnde Karin till de rödgrönas skuggminister i trafikfrågor. I och för sig tror jag dom hade haft fel om de rödgröna vunnit valet. Att en regering med s som största parti hade vågat utnämna Karin på denna post tror jag inte alls på. En så kunnig trafikpolitiker med så starka och väl framförda argument mot bilismens dominans på transportområdet hade nog varit för farligt för s som har en stor "bilälskande" väljarbas. Minns vilket elände de 49 örena ställde till i opinionen.
   Vad händer nu med Karin? Ja, jag har ingen aning och tyckte det var lite tidigt att fråga, men om jag suttit i ledande ställning inom ett järnvägsbolag så hade jag lagt ett bud direkt. Kan man tänka sig en mer kunnig och stridbar lobbyist för spårbunden trafik? Kanske kan riksdagens förlust vändas till en seger för mer miljövänliga transporter. Hoppas kan man ju alltid och den som lever får se.
Göran Persson
PS Ett citat av Karin från det ovan nämnda radioprogrammet förtjänar att kommas ihåg. ”Varje sekund lämnar en lastad bil Sverige, men det är 40 minuter mellan godstågen. Denna relation måste vi ändra på.”

FN anklagar Israels militär för bordningen av Ship to Gaza. Israels militär skyldig till avsiktligt dödande och tortyr

Bordningen av Ship to Gaza stred mot internationell lag och mot de mänskliga rättigheterna. Det finns klara bevis för uppsåtligt dödande, tortyr eller omänsklig behandling, uppsåtligt orsakande av stort lidande eller allvarlig kroppsskada.
   Så sammanfattar en utredning från FN:s råd för mänskliga rättigheter de övergrepp som Israels militär gjorde sig skyldiga till vid bordningen av Ship to Gaza, då 9 turkiska aktivister sköts till döds.
Källa: TT

”Odlad frukt” – en helt annorlunda teaterupplevelse av Bertil Egerö

Den kommer till Lund! Passa på den 29 eller 30 september, då spelas denna märkliga föreställning på Stadsteatern.
   Odlad frukt är den första tvåspråkiga föreställning jag upplevt. I början invaggas vi i viss trygghet genom repliker som sägs på både svenska och serbiska. Gradvis blir det allt mindre av den varan, allt mer av serbiska – med insprängda svenska ord. Spännande. Precis så som jag tror många invandrare upplever tiden i Sverige – brottstycken på ett språk de förstår, resten får de gissa sig till.
   Handlingen har hämtats från Strindbergs superba novell Odlad frukt, där en ung adelsman i 1400-talets Sverige förlorar allt och tvingas ut på en vandring på jakt efter något sätt att överleva. Han möter en värld han inte visste existerade – av fattigt folk och utslitna arbetare. Sakta går han under, denne finlemmade varelse som aldrig lärt sig något nyttigt.
   I pjäsen är det en naiv och okunnig rikemanssvensk som förlorar fotfästet och landar i den hårda verkligheten i Serbien, som inte förstår någonting, hotas till livet, prövar tunga jobb och – inte klarar sig. Serbiska och svenska skådespelare ackompanjeras av en trio med fiol, gitarr och diverse rytminstrument. Musikaliskt är pjäsen vidunderligt fin – all musik har skrivits av folkmusikern Mats Edén som många av oss känner inte minst från Groupa.
   Följ länken till Strindbergs novell, den är fin läsning och underlättar kontakten med pjäsen.
   Så här säger Wikipedia om Strindbergs novell: ”Inspirerad av Nietzsche och Rousseau åskådliggjorde han naturalistiska och evolutionsteoretiska idéer i till exempel novellen Odlad frukt och romanen Hemsöborna: Arv och miljö driver karaktärerna genom handlingen mot deras "naturliga" öden.”
    Läs om föreställningen

The bright side: Telefonsamtal 21/9
av Gunnar Stensson

Tröttheten efteråt, mer varaktig än förr. Musklerna har tappat all spänst. Nu ringer det också. Måste jag upp och svara? Pust, ont i fötterna. Hallå?
   ”Vad är du så sur för? Vi gick fram femton procent. Protestera inte! Jag har räknat hur många fler röster vi fick jämfört med förra valet. Vi är partiet för miljö och rättvisa. Det fattar dom bättre och bättre. Särskilt om dom läser Veckobladet. Bättre valrapportering där än i Sydsvenskan, Skånskan och Efter Arbetet. Roligare. Vi har ett pangläge inför 2014.”
- - -
   ” Var inte så jävla kortsiktig. Du har förlorat val förr. Ingen blev väl överraskad över valutgången. Tänk på Marx. Ont i röven hela livet och sen totalt bortglömd när han begravdes.”
- - -
   ”Visst. Tröttsamt med Mats Helmfrid  och Tove Klette. Men Klette gör ingenting. Bra så. Mindre skadligt. Taskigt för skolan, ja. Och för de gamla. Men på lång sikt, va.
   -In the long run we are all dead.
   “Äsch! Sven-Bertil behåller mandatet i fullmäktige. Han och Ulf får fyra år till på sig. Interpellationer. Enkla frågor. Motioner. Insyn och publicitet. Dom är ju kommunens bästa politiker. 2014 är alla i kanonform. Lundapolitikens Chaplin  - Mats Olsson, Ingo - Anders Almgren och räven - Anders Ebbesson.
- - -
   ”Ja, ja, ja. Det intellektuella Lund. Man kunde ha förväntat sig mer. Det lönar sig inte att bli arg. Fader, förlåt dem ty de veta icke vad de göra!
För resten, nu kan vi behålla lokalen i Peders gränd. Vår tankesmedja och vårt universitet.”
- - -
   ”Surgubbe! Expo engagerar vi genast. Analysera dasset som exploderade. Sverigedemokraterna. Vi ska ha en seminarieserie Progressiva Professorer. Alla vill bidra. Alf Hornborg med maskinkritiken, stålmannen Clarke om stadsplanering. Nina Björk. Kanske Gudrun. Eller nej? Per Gharton?  Återbesök i Hebron.
   Borgarnas tidsperspektiv är sländans. De ser inte bortom Höje å. Vi har öppnat generationsgränserna. Tänk på Magnus Wellbring, den filosofiske coop-expediten. Vi är globala. Vi är solidariska.
- - -
   Jo många kommer till mötena, till seminarierna, till DV. Vi hyr stora lokaler. Stadshallen. AF. Kulturarrangemang. Teater. Röda Kapellets 50-årsjubileum
- - -
   Ja, jag ska hålla käft. Vi hörs. Jag ska ut och springa. Det är sol och vackert väder!
   Jag återvänder till sängen. En kudde under fötterna. Invändningarna markerade med tankstreck. Dem skulle ingen orka läsa.

The sad side: Biltur 20/9 av Gunnar Stensson

Det blev sent igår. Faen vad det regnar! Måste byta vindrutetorkare. Kan jag stanna här? Bussen kommer. Gräset blött vid korsningen Sankt Lars väg – Stattenavägen.
   Där ligger Centerpartiets affischtavla, sönderslagen, där är KD:s och där en av Socialdemokraternas. Den andra S-affischen står upp. Benen djupt nedslagna i marken. Men någon har sparkat hål i den. DV:s bock syns inte till. Jävla sverigedemokrater!
   Ner på Malmövägen mot stan. Vid Mejeriet ska det finnas en bock. Nej, ingenstans. Regnet tilltar. Klockan är tio. Stora Södergatan. Småspringande figurer. Droppande huvor.
   Mårtenstorget. Grönsaker under tältdukarna, några kunder med paraplyn. Vänsterpartiets lokal, tom, med svarta fönster. Pocketbokhandeln.    Skomakargatan. Där bodde mormor som liten till hennes föräldrar dog i tbc.
Lilla Magle Kyrkogata. Jespers gränd. Jag ska hämta ett par mejslar och pissa. En parkeringsvakt. Ska han lappa mig. Nej han går förbi. Där ligger mejslarna.
Ner till Södra Allén. Inga människor mellan trädstammarna. Ingen loppmarknad. En mötande bil pressar upp en våg lortvatten. Gyllenkroks allé, viadukten, Trollebergsvägen mot stan. Grand. Där ligger en mosad affischbock i gräset. In med den i bagaget.
Förbi stationen. Clemenstorget. Minsann, där står en bock som är hel. Skruva loss torxskruvarna i tvärslån. In med bocken i bagaget.
Upp förbi Blocket. Ta av till vänster mot Norra Fäladen. Nu slutar det regna.
Parkeringen vid Fäladstorget full. Regnet plaskar mot blank lack. Kryssar runt. Där. Oj, nu blev höger fot blöt. På Fäladstorget en av våra bockar. Sönderslagen, lutad mot V:s ”alla tillsammans”. Då slipper jag skruva. In med den i bagaget.
Tillbaka ner mot järnvägsstationen. Va, där ligger ju en bock vid Knutstorget! Var ska jag ställa bilen. Nere vid Grand? Nej jag kör tillbaka. En lastplats mittför restaurangen. Där går det nog att parkera ett par minuter. Det börjar regna igen. Ja där. Platt. I två delar. Lätt att bära. In med den i bagaget.
Ut mot Klosterhagen vid Trollebergsvägen. Ingen bock syns. En u-sväng och så tillbaka. Nej ingen. Det var den sista. Sätter på radion. Va, Karin Svensson-Smith på väg att bli bortkryssad! Kan inte stämma.
Under viadukten, förbi stationen en gång till, upp förbi Allhelgonakyrkan, ner mot Botan, till höger in på Mårtensgatan, till höger en gång till, mot Historiska institutionen, till vänster ner på Magle Lilla Kyrkogata. Urlastning. In med de blöta sönderrivna bockarna i lokalen. En är hel, ett par går nog att laga.
Nyss fina och optimistiska, i klara röda och gröna färger. Inte längre. Nu kör jag till Klostergården. Måste låna nyckel inför Byalagsmötet. Mats är bekymrad. ”Ett tag såg det ut som om ni skulle få två mandat i fullmäktige”, säger han. ”Men jag röstade inte på er.”
En köttbullsmacka och kaffe på Klostergårdskonditoriet. Aftonbladet: SVERIGE HÅLLER ANDAN.

Alliansen i minoritet och det är bra av
Lars-Anders Jönsson

Det preliminära resultatet av söndagens val visade att alliansen inte uppnådde egen majoritet.
En hysteri skapades kring Sverigesdemokraterna som direkt tilldelades en roll av ”vågmästare”. Alliansen har nu vunnit ytterligare ett mandat men slutbilden är densamma, minoritetsregering, vilket jag tycker är bra.    
   I det fall alliansregeringen hade uppnått egen majoritet kunde de regera utan hänsyn till SD och de röd-gröna.  Nu när utfallet är en regering i minoritet tvingas såväl alliansen som de röd-gröna visa kort, det vill säga planera ett riksdagsarbete som utesluter SD från inflytande. Först nu kan Sverigedemokraterna få ett tydligt budskap, ni är inte rumsrena.  Det är ett budskap de behöver. Det kvittar om ni blir fler i riksdagen i valet 2014, utvecklar ni inte er politik så för ni stanna utanför även då.

Allians 173 mandat – rödgröna 156 mandat
I det fall båda blocken säger att SD inte är ett parti vi skall arbeta med så är det på sätt och vis detsamma som att de inte finns med i kalkylen och vi har en situation där alliansen helt dominerar över de röd-gröna. I praktiken kan oppositionen inför varje röstning i riksdagen sondera hur många röd-gröna röster som måste läggas ner för att inte SD skall kunna påverka utfallet.   

Förklaringar
Det finns många förklaringar till att de röd-gröna förlorade och att nu endast 36 procent av väljarna stöder socialdemokrati och vänster. .
   En viktig del är att Sverige idag på många sätt är ett nytt samhälle. I arbetslivet har rollerna ändrats. Den egentliga arbetarklassen som alla säger sig kämpa om har krympt. Många fler är medelklass i mitten med villa och bil. En betydande grupp är nya svenskar eller invandrare. De röd-gröna har uppenbarligen ej lyckats övertyga väljarna att vår politik inte innebär ökade skatter för vanligt folk och ej heller att vår invandrings- och integrationspolitik är den riktiga.
   Nu är en ordentlig analys av orsakerna på gång och man får hoppas den blir ärlig och konstruktiv.

Några svikare av format
Jonas Gardell som gjorde stort nummer av att han ej tyckte socialdemokraterna var något att ha, för att sedan ändra uppfattning.
   Leif GW Persson som inte längre tycker att det ger någon bonus att vara sosse utan röstar borgerligt.
   Lars Ohlys dumheter behöver väl inte mer uppmärksamhet.

Vi måste få skilda valdagar! av Lucifer

Ja, det finns väl bara en sak att göra nu: försöka dölja dialekten. Bort med diftongerna, bort med de skorrande r-en, i varje fall när man vistas norr om Smålandsgränsen. Till de klassiska skällsorden om skåningar: tröga,,dryga, feta, osv. kommer väl nu läggas reaktionära och kanske rasistiska..
   Annars har jag mest sysslat med att variera den egna känslan: sur, ledsen, besviken. Jo, alltihop. Men nu går jag vidare. Jag tänker ägna mig åt att få bort det kommunala sambandet. Jag var tidigare anhängare, men har nu efter alla år bytt åsikt.

Den lokala kampanjen
Segraren i Lund är moderaterna med Mats Helmfrid i spetsen, Lunds starke man, som tidningarna häpnadsväckande nog kallar honom. Lund har i många avseenden blivit en sämre kommun under hans fyra år i ledningen. Jag ska inte ta upp allt för att inte låta som en valbroschyr, men låt mig nämna Lunds ekonomi, skolorna, daghemmen, vården, parkerna, kulturen, fastighetsunderhållet, stadsplaneringen. Men hans parti har vunnit tre nya mandat i fullmäktige.
   Låt oss se på Sverigedemokraterna. De har funnits med två platser i fullmäktige, varav den ena var besatt av Erik Almkvist, en av de fyra ledande intellektuella i partiet, Han har tillsammans med partikamraten Hans Olof Andersson gjort några inlägg i fullmäktige som visat deras okunnighet och ovilja att läsa på. De har bara gjort några piruetter i kanten innan de röstat med de borgerliga förslagen. De enda gångerna det har varit lite nerv i vad de har sagt har det gällt multikulturen och invandrarna och svenska flaggan. Jag tror inte att det har varit av intresse för någon, inte ens deras väljare i Veberöd.
   Och låt oss se på Miljöpartiet. De har legat oerhört lågt, haft få förslag och idéer om vad man kan göra med Lund under de gångna fyra åren. De har kort sagt lutat sig mot vad de tre vänsterpartierna har gjort och sagt. Anders Ebbesson som är en uppriktig person fick i onsdagens Lokaltidningen frågan varför det gick så bra för Miljöpartiet i årets kommunalval. Han svarade: ”Jag vet inte”. Nej för någon kommunal valkampanj från Mp har man inte sett till. Inte en affischbock.
   Och se på Vänsterpartiet. Kanske den livligaste och bästa lokala kampanj partiet har fört sedan 1980-talet. Men man gick back med nästan en procentenhet.
   Centerpartiet har visat viss självständighet i den borgerliga gruppen och varit aktiva i lokala frågor, framför allt i de östra kommundelarna, och har t.ex. drivit igenom ett bad i Dalby. Har då väljarna svarat på det? Nej C minskade, framför allt i öster.
   Enda undantaget jag kan se är Folkpartiet som välförtjänt gått tillbaka mycket mer än på riksplanet. Det är nog den enda ljuspunkten i det här valet.

Vägval i Göteborg
Vad jag är ute efter är det s.k. kommunala sambandet, Tage Erlanders favoritidé när vi tog en ny författning med enkammarriksdag. Vi har en gemensam valdag för riksdags- landsting/region- och kommunalval. Det borde vara tre parallella valrörelser, men det är naturligtvis omöjligt. Man kan inte sätta sig in i så mycket och ta ställning under några få veckors valkampanj. Det är rikstrenden som slår i genom i alla tre. Ett parti kan klanta sig totalt i kommun och landsting, men går det bra i TV:s partiledardebatt kan partiet gå fram i alla tre valen.

   Erlanders motivering var att all politik hänger samman. Jo det gör den, men det finns ju viktiga nyanser och de kommer helt bort. Erlander brukade också tala om att om det fanns rena kommunalval så skulle vi få enfrågepartier av typ Kyrktuppens Väl. Ja men det har vi ju fått ändå. Man minns Planskilda Korsningspartiet i en förort till Stockholm och nu senast har Vägvalspartiet i Göteborg tagit tre platser i fullmäktige. De har bara har en sak att kämpa för: att det inte ska bli några vägtullar i Göteborg. Ska de lägga ner rösterna i alla andra frågor?

Dags för författningsändring
Vi kan ta ett annat exempel. Vänsterpartiet i Lund fick preliminärt 5.8 procent i riksdagsvalet, 6.6 procent i regionvalet och 5.7 procent i kommunalvalet. Bättre i riksdagsvalet än i kommunalvalet trots att nästan hela valkampanjen har handlat om kommunen? Ja, kanske kan det förklaras med DV-röstare som röstar V för riksdagen. Men varför går det bäst i regionvalet?. Är det uttryck för uppskattning av V.s regionpolitik under Vilmer Anderssons dynamiska ledning? Nej, vi tror inte det, det är nog lite ströröster från folk som vill uttrycka lite V-sympati genom att lägga sin röst där i det minst viktiga valet.
   Alltså till slut: förändra eller ta bort det kommunala sambandet. Lägg riksdagsvalet för sig vart fjärde år och så mitt emellan vart fjärde år ett region- och kommunalval (där finns mest av samband). Vi får en livligare politisk diskussion, vi får mera upplysta medborgare som begriper hur landet styrs och därmed en vitalare och bättre demokrati. Det är dags för författningsändringar nu med uppdagandet av den dåliga valmetoden med för få utjämningsmandat. Då kan man passa på och ändra valdagarna också. Jag återkommer säkert i ämnet, men det skulle vara intressant att höra fler åsikter.
Lucifer
PS. Jag kanske har gjort SD orätt ovan. På nästa veckas kommunfullmäktigemöte behandlas nämligen en motion av dem om inrättandet av en offentlig toalett i Genarp. Uppmärksamma läsare vet att jag inte ser ner på toalettfrågan, den är angelägen och av intresse för nästan alla medborgare. Men ska Genarp, verkligen prioriteras? Där ligger ju skogen alldeles intill.

Ge plats för odling i Staden!

Motion till Lunds Kommunfullmäktige
Stadsodling innebär att ytor inom eller strax intill staden odlas för matproduktion. Odlingarna kan finnas mellan, på eller ovanpå husen.

Stadsodling är det svenska begreppet för Urban Agriculture, en alltmer uppmärksammad del av hur världen faktiskt matförsörjs idag och hur detta skulle kunna utvecklas genom medveten planering och stöttning av lokala initiativ.
Stadsodling förbättrar stadsmiljön genom mer vegetation som luftrenare och ytor som absorberar regnvatten, den ökar den biologiska mångfalden och den kan ha stor betydelse för de boendes sociala gemenskap och som tillfredställande och lönsam sysselsättning. I städer som ska bidra till en uthållig utveckling behövs också en satsning på närodlat för att korta kretsloppssystemen och komma bort från ”äta-olja”-beroendet.

Vi har idag våra koloni- och odlingslottsområden. Givetvis måste vi värna och utveckla dessa. Det är fullt möjligt att de ytor som avsatts för dessa idag räcker för lundabornas behov av och önskemål om egna och närodlade livsmedel. Men som en strategisk faktor för framtida livsmedelsförsörjning och vårt omedelbara behov av miljö-, klimat- och kretsloppsanpassning av produktionen av föda är de otillräckliga. Stadsodling måste bli en integrerad del i all planering för att trygga en hållbar stads- och samhällsutveckling.

Vi föreslår därför kommunfullmäktige besluta att Lunds kommun utvecklar möjligheterna för stadsodling inom Lunds tätorter genom
 • att i översiktsplanen ange hur kommunen hanterar stadsodling
 • att i nya detaljplaner reserveras, med planbestämmelser lämpliga ytor för odling på mark och på byggnader; detta ska också gälla vid förtätning av bebyggelsen så att förlorad potentiell odlingsyta kompenseras
 • att Miljöprogram Syd kompletteras med ett avsnitt om Stadsodling som del av hållbart byggande
 • att befintliga koloniområden och odlingslotter skyddas mot exploatering
Lund den 16 september 2010
Sven-Bertil Persson, Demokratisk Vänster