2010-09-23

”Odlad frukt” – en helt annorlunda teaterupplevelse av Bertil Egerö

Den kommer till Lund! Passa på den 29 eller 30 september, då spelas denna märkliga föreställning på Stadsteatern.
   Odlad frukt är den första tvåspråkiga föreställning jag upplevt. I början invaggas vi i viss trygghet genom repliker som sägs på både svenska och serbiska. Gradvis blir det allt mindre av den varan, allt mer av serbiska – med insprängda svenska ord. Spännande. Precis så som jag tror många invandrare upplever tiden i Sverige – brottstycken på ett språk de förstår, resten får de gissa sig till.
   Handlingen har hämtats från Strindbergs superba novell Odlad frukt, där en ung adelsman i 1400-talets Sverige förlorar allt och tvingas ut på en vandring på jakt efter något sätt att överleva. Han möter en värld han inte visste existerade – av fattigt folk och utslitna arbetare. Sakta går han under, denne finlemmade varelse som aldrig lärt sig något nyttigt.
   I pjäsen är det en naiv och okunnig rikemanssvensk som förlorar fotfästet och landar i den hårda verkligheten i Serbien, som inte förstår någonting, hotas till livet, prövar tunga jobb och – inte klarar sig. Serbiska och svenska skådespelare ackompanjeras av en trio med fiol, gitarr och diverse rytminstrument. Musikaliskt är pjäsen vidunderligt fin – all musik har skrivits av folkmusikern Mats Edén som många av oss känner inte minst från Groupa.
   Följ länken till Strindbergs novell, den är fin läsning och underlättar kontakten med pjäsen.
   Så här säger Wikipedia om Strindbergs novell: ”Inspirerad av Nietzsche och Rousseau åskådliggjorde han naturalistiska och evolutionsteoretiska idéer i till exempel novellen Odlad frukt och romanen Hemsöborna: Arv och miljö driver karaktärerna genom handlingen mot deras "naturliga" öden.”
    Läs om föreställningen

Inga kommentarer: