2017-02-23

Nu kryper nya ord fram av Karin S

Nu kryper nya ord fram
försiktigt
för att inte utmana.
Pröva! Gå utan stöd!
Tre steg. Ja
Bli inte spänd
Sov gott i natt
Dröm att du kan
flyga.

Lördagsmusik

Helgeandskyrkan
25 februari kl 17
Nils Cavaradossi Olsson, tenor
Larsåke Sjöstedt, piano

Palestinamöten: Icke-våldsmotstånd i Al Khalil/Hebron


 
Söndagen den 26 februari kl 11.00-14.00. Brunch, film och berättelser Smålands nation Kastanjegatan 7, Lund
Söndagen den 26 februari kl 17.30 – 21.00. Fika, film och berättelser ABF Kiliansgatan 9, 3 vån. Lund
 
Unikt tillfälle att möta Anas Amro och Izzat Karake från den internationellt uppmärksammade icke-våldsorganisationen Youth Against Settlements.
Språket är engelska.

Med León, Nicaragua och Las Tías i blickpunkten

När: Den 2 mars 2017, mingel o kaffe kl 18.30, möte kl 19.00
Var: ABF, Kiliansgatan 9, 3 tr, Lund
Program: Efter årsmöte berättar Alfredo Mendoza om sitt senaste besök i Nicaragua och León och om organisationen Las Tías, som stöds av vänortsföreningen.

Las Tías Pequeñas

Las Tías Pequeñas seeks to prevent 6-14 year old children from working in the street and encourages them to attend school.

Las Tías Grandes

Las Tías Grandes works with 30 teenagers between the ages of 14 and 18. Many of the teenagers come from violent homes or have experienced life on the streets. The center offers workshops in carpentry, hairdressing, dress-making, and sewing.

Två kommentarer

Carl Bildt: ”Vad röker Donald Trump?”

Joseph E Stiglitz, professor vid Columbia University och nobelpristagare i ekonomi: ”En av de verkliga utmaningarna i denna nya tid är därför att förbli vaksam och göra motstånd närhelst och varhelst det krävs.”

Kapitalismen


 
För att förstå kapitalismen är det bästa naturligtvis fortfarande att läsa Kapitalet. Detta är dock inte gjort i en handvändning. En början kan då vara att ägna 5 minuter och 44 sekunder åt Kajsa Ekis Ekmans animerade inledning från SVT programmet idévärlden.
Se filmen »

Klostergårdens pågatågsstation av Gunnar Stensson

Byggnadsnämnden håller på att utarbeta en fördjupad översiktsplan för stationsområdet. Planen ska vara klar i slutet av 2017. Klostergårdsstationen ska finnas på plats 2023.
   Vad händer med gröna stråket, korpfotbollsplanerna och supercykelvägen? Var ska de nya bostäderna byggas? Vi som bor i området kommer att få yttra oss.

FAKE NEWS av Gunnar Stensson

”Palestina existerar inte. Palestina har aldrig existerat.”
Israel har alltså aldrig ockuperat Palestina utan bara Västbanken. Det är 50 år sedan. Men ockupationen strider mot folkrätten. Ungefär som Rysslands ockupation av Krim, fast blodigare.

”Israel har accepterat sex fredsförslag.”

Israeliska högerextremister mördade 1995 fredspristagaren och den israeliska premiärministern Yitzhak Rabin för att han hade ingått ett avtal om palestinskt självstyre i Gaza och på Västbanken. Avtalet genomfördes aldrig. Det är mer än 20 år sedan. Nu har de högerextremister som röjde Yitzhak Rabin ur vägen tagit makten i Israel.

”Israel är Mellanösterns enda demokrati.”
Judiska medborgare i Israel har fulla demokratiska fri- och rättigheter, palestinska medborgare i Israel har inskränkta fri- och rättigheter, palestinier i de ockuperade områdena är berövade alla demokratiska fri- och rättigheter; bosättare i de ockuperade områdena har fri- och rättigheter men inga skyldigheter.

Israels ambassadör Isaac Bachman hör till dem som sprider dessa alternativa fakta. Han gör det bland annat i AKTUELLA FRÅGOR på ledarsidan i Sydsvenskan den 18 februari.
   Isaac Bachmans uppgift är att ljuga eftersom han representerar en högerextrem rasistisk regering som kränker internationell rätt. I regeringen ingår ett parti som stöder den kriminella bosättarrörelsen.
   Det är däremot inte Sydsvenskans uppgift att sprida hans inlindade lögner.
   Palestinas företrädare erkände för årtionden sedan staten Israel.
   Israel förnekar fortfarande, efter 50 år, genom sin ambassadör i Sverige, att Palestina ens existerar.
   Är det också Sydsvenskans mening?
   Alla världens stater, i FN, EU och andra sammanhang, fördömer Israels ockupation av Västbanken.
   Gör också Sydsvenskan det?
   I Stockholm finns dussintals ambassadörer från länder som också kränker internationella avtal och mänskliga fri- och rättigheter. De skulle bli förtjusta om Sydsvenskan beviljade dem samma favör som Israel att oemotsagda sprida sina lögner i Sydsvenskan.
   Lyckligtvis har Sverige en regering och en utrikesminister som står pall både mot Netanyahu, hans ambassadör Isaac Bachman och uppbackaren Donald "SevadsomhändeigårkvälliSverige" Trump.

Glimtar av sanningen om Israels ockupation av Västbanken i stället för Netanyahu-regimens fake news ges vid ett dubbel-arrangemang här i Lund nu på söndag.
   Det blir bland annat tillfälle att möta representanter för ickevålds-organisationen Youth against settlements och uppleva situationen i staden Hebron, där bosättare ockuperar själva stadskärnan.
   Det börjar med en filmvisning på Smålands nation 11-14. Sedan sker en uppföljning på ABF, Kiliansgatan 9, klockan 17.30. Det är ett samarrangemang mellan Socialdemokraternas internationella förening, ABF, Ung Vänster, Svenska Freds, SKV, Smålands nation och Palestinagrupperna i Lund.

Bilder från Kambodja av Ulf N

Bilder från en nyligen genomförd resa i norra Thailand, Laos och Kambodja. Jag hoppas så småningom kunna samla mej för en kort redogörelse för Kambodja under och efter röda khmerernas skräckvälde.
   Eventuellt blir det också så småningom några foton från Laos.
 
Kambodja. By vid Tonle Sapflodens utlopp i Tonle Sapsjön. Flodens bredd och djup varierar med årstiden, därför fordras höga stolpar till husbyggen.
   Sjöns yta och djup varierar därför också med årstiden. Ytan varierar mellan 2 500 och 16 000 kvadratkilometer och medeldjupet varierar mellan 2 och 10 meter. Sjön är Sydostasiens största sötvattenssjö.
 
Kambodja. Del av flytande by på Tonle Sapsjön. Det finns drygt 150 flytande byar i sjön. Byarna förflyttas allteftersom sjöns yta minskar eller ökar. Sjön utgör ett av världens mest varierade och produktiva ekosystem och av avgörande betydelse för Kambodjas matproduktion.    Flodens och sjöns ekosystem hotas av dammbyggen och skogsskövling uppströms. Sjön och dess produktiva förmåga spelade en avgörande roll för att bygga upp och under lång tid vidmakthålla det mäktiga Khmerväldet (ca 800-1300 efter vår tideräknings början). Khmerrikets huvudstad med det nutida namnet Angkor utgjorde en av världens största förindustriella bebyggelsekomplex.

En droppe midnatt - i Lund av Gunnar Stensson

Timbuktus bok är en berättelse om Lund. Den utspelar sig i Djingis Khan, på Tunaskolan, på Spyken, i öltältet på Stortorget, på Mejeriet, på Mårtenstorget, i stadsbibliotekets tidningsrum och vid Höje å.
   Men också i Malmö, på Värnhemstorget och Mårtenstorget, vid Föreningsgatan och Södra Förstadsgatan.
   Den handlar om det nära förflutna. Timbuktu måste ha gått på Spyken samtidigt som min yngsta dotter gjorde det under tidigt 1990-tal.
   Den handlar om nuet. En stor del av boken är en reseberättelse skriven 2016. Till och med Trumps valkampanj finns med.
   Framför allt handlar den om Timbuktus sökande efter sina rötter. Han besöker South Carolina, New Orleans, New York, särskilt Harlem, men också Afrika, Nigeria, där hans far bodde några år som barn innan han via Harlem flyttade till Lund och bland annat blev utgivare av den lilla invandrartidningen The Lundian.
   Timbuktu beskriver slavhandelns historia som en förutsättning och konsekvens av den industriella revolutionen och den moderna kapitalismens uppkomst. Han analyserar rasismens rötter. Han jämför Söderns slavplantager med Tysklands koncentrationsläger. Han visar hur situationen för de svarta fortsatte att vara fasansfull även efter inbördeskrigets slut ända till 1950- och 60-talens medborgarrättsrörelse. Lynchningar blev vanliga först efter slaveriets upphörande. Under slaveriet var slaven ett kapital som ägaren ville skydda. När han blivit fri var värdelös och kunde hängas, brännas, skjutas.
   Timbuktu visar att situationen inte håller på att bli bättre utan tvärtom. USA:s överfulla, ofta privata, fängelser är framför allt fulla av unga svarta män. På gatorna är risken alltid överhängande att bli skjuten eller trakasserad av den rasistiska polisen.
   Detta mäktiga stoff flätas samman i samtal på alla de adresser jag nämnt ovan. Det är en muntligt berättad bok. Samtidigt finns en rad stora historiska namn och böcker med: Malcolm X, Martin Luther King, Stokely Carmichael, James Baldwin och många andra.
   Jag ser att boken är en bestseller. Mitt ex är tryckning nummer 5. Den kan ge en ny generation en medvetenhet som är livsnödvändig när den egocentrerade rasistiska kapitalismen svämmar över alla breddar som en apokalyptisk klimatkatastrof.
   Timbuktu berättar också om sin musik. Jag känner killar som har spelat med honom.

Gör motstånd! av Gunnar Stensson

1938 utvisades judar. Nu utvisas afghanska barn.
Han går i Polhemsskolan. Han är 16. Åldern har mot hans nekande skrivits upp till 18. Han har överklagat beslutet. Han är ett ensamt flyktingbarn från Afghanistan.
   Lunds kommun kastade ut honom ur bostaden när hans ålder skrevs upp. Han förvisades från sitt klassrum i Polhemsskolan. Lunds kommun sparar. Han ska skickas till Eskilstuna för att vänta på att utvisningen verkställs. Han fick tillfällig bostad hos en familj i Lund men togs häromdagen in på en psykiatrimottagning.
   I Malmö hade han fått stanna under överklagandeprocessen. Lunds kommun slängde ut honom omedelbart. Hans gode man Senida Eminagic har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.
   Socialnämnden kan ingenting göra, säger ordföranden Peter Fransson, S. Frågan borde upp i fullmäktige. Men socialdemokraterna vill inte ta upp den.
   Vänsterpartiet måste göra det!
   På 1930-talet kastade vi ut judiska flyktingar. Nu kastar vi ut afghanska barn. En självmordsvåg bland afghanska barn sprider sig över Sverige. Jag skäms över mig själv, över Lund och över Sverige.
Källa: Katarina Ström Melvingers artikel i Sydsvenskans Lundadel 22/2

Skatteparadiset Sverige av Gunnar Stensson

I veckan kom en ny rapport om vidgade klyftor mellan rika och fattiga. Klyftorna vidgas därför att Sverige har skattesystem som gör att förmögenheterna växer automatiskt.
   För att minska klyftorna och öka investeringarna är en omfördelning av förmögenheterna nödvändig. Det behövs progressiva förmögenhetsskatter, arvsskatter och fastighetsskatter.
   Motståndet är hårt. Det råder ett globalt race to the bottom. Sverige hör till länderna närmast the bottom. Så ska det förbli, vill miljardärerna. Så hör Sverige också till länderna med de snabbast växande förmögenhetsklyftorna.
   Nu presenterar Vänsterpartiet ett förslag i rätt riktning, nämligen en progressiv skatt på kapitalinkomster från aktieutdelning och värdepappersförsäljning som överskrider 75 000 kronor. Rentiererna bävar.
   Sydsvenskans Tobias Lindberg skyndar beskäftigt till deras räddning.”En sådan skatt skulle inte bara göra det svårare att förvalta gamla förmögenheter...” (SDS 22/2)
   Jo, jo. Man hör greve Wachtmeister skrocka. Han tjänar just nu miljoner på markvärdesstegringen till följd av fyrspåret.

De skånska SD-anhängarna – vilka är de? av Ulf Nymark

Den frågan ger Anders Sannerstedt, professor i statskunskap från Lund, svar på i en undersökning genomförd 2015. I rapporten ”Skånska sverigedemokrater” visar Sannerstedt bland annat att SD:s sympatisörer, tvärtemot en ganska vanlig uppfattning, generellt sett är socialt väletablerade och med inkomster som inte skiljer sig nämnvärt från de i samhället genomsnittliga.
Det som i första hand skiljer SD:s anhängare från andra partiers sympatisörer i Skåne är i första hand flyktingfientligheten. Vidare är det tydligt missnöje med den svenska demokratin och misstron mot politiker som kraftigt avviker från andra partiers anhängare. Det visste vi förstås sedan förut. Men även detta finns nu klart dokumenterat i siffror hos Sannerstedt. Givetvis nöjer sig Sannerstedt inte med detta. Han visar också att SD har störst andel skånska sympatisörer bland män över 50 år. De bor framför allt i ren landsbygd och i mindre tätorter och har låg eller medellåg utbildning. Största stödet har SD bland skånska arbetare, företagare och jordbrukare. Noterbart är att socialdemokraternas stöd bland arbetare bara är obetydligt större än SD:s.

SD-sympatisörer väletablerade på arbetsmarknaden
Undersökning tar kål på föreställningen om att SD:s sympatisörer i stor utsträckning skulle hämtas bland personer i så kallat utanförskap på arbetsmarknaden och pensionärer samt från grupper som förlorat på globalisering och modernisering. Det visar sig att andelen förvärvsarbetande SD-sympatisörer är i stort sett lika stor som genomsnittet, dvs som övriga partiers anhängare. Personer i utanförskap är något högre än genomsnittet för SD, men skillnaden är inte stor. SD-anhängarnas ekonomiska situation och inkomstnivå är i stort sett lika genomsnittet för andra partiets sympatisörer. Eller som Sannerstedt uttrycker det: ” . vi får inget intryck av att SD-anhängarna skulle befinna sig i en ekonomiskt besvärligare situation än andra”.

Nöjda med sitt liv
På frågan ”Hur nöjd är du på det hela taget med det liv du lever?” svarar SD-anhängarna ungefär som andra: de flesta är mycket nöjda eller ganska nöjda. Dock är de som inte är nöjda något fler bland SD-anhängarna: 13 procent jämfört med 7 procent bland andra partiers sympatisörer.

Upplevd otrygghet

SD-anhängarna avviker också markant i ett annat avseende från övriga partiers sympatisörer (alltså bortsett från främlingsfientlighet och misstro mot demokratin): de känner sig betydligt mera otrygga än genomsnittet. ”Exakt vad som ligger bakom denna upplevelse, om det handlar om invandring eller brottslighet eller om det kanske helt enkelt bara är en vag känsla av missnöje, har vi inte underlag att bedöma”, skriver Sannerstedt.

MP-sympatisörerna klart till vänster
SOM-undersökningen tar också upp frågan om samtliga partiers anhängare, inklusive SD-sympatisörernas, egna uppfattningar om placering på den politiska höger-vänsterskalan. Av SD-anhängarna anser sig 45 % vara ”varken höger eller vänster” medan 48 % anser sig vara ”något till höger” eller ”klart till höger”. Intressant att notera i detta sammanhang är att av MP:s anhängare i Skåne anser sig hela 62 procent vara ”klart vänster” eller ”något till vänster”. För Socialdemokraterna är motsvarande siffra faktiskt något lägre, 60 procent. Av MP-anhängarna anser sig endast 6 procent vara ”något till höger” och 0 procent ”klart till höger”. 31 procent anser sig vara ”varken höger eller vänster”. Av S-anhängarna anser sig 35 procent vara ”varken höger eller vänster”. MP:s sympatisörer i Skåne står alltså klart till vänster om socialdemokraternas anhängare.

Sammanfattning
Sannerstedts undersökning visar tydligt att det inte är utanförskap som förklarar SD:s växande stöd i Skåne. SD-anhängarna är socialt väletablerade och de flesta är nöjda med sitt liv. I en debattartikel har Sannerstedt uttryckt det som att ”Teorin om utvecklingens förlorare gör det lättare att avfärda SD-folket. Men teorin stämmer inte”.
   Den helt avgörande faktorn för stödet är enligt Sannerstedt ”inställningen till flyktingpolitiken … tillsammans med ett starkt missnöje med de politiker som står bakom den nuvarande politiken”. För de partier som vill motverka rasism, främlingsfientlighet och demokratiförakt finns det all anledning att låta undersökningen ”Skånska sverigedemokrater” utgöra en utgångspunkt för en förnyad diskussion om taktik, strategi och förhållningssätt gentemot SD.
 

 
Not: Undersökningen av de skånska SD-anhängarna finns publicerad i boken ”Slutna rum och öppna landskap – Den sydsvenska SOM-undersökningen 2015 – SOM-rapport nr 69” Boken finns att ladda ner här.
   Sannerstedts ovan omnämnda debattartikel finns i Sydsvenskan under ”Aktuella frågor” den 25 januari i år.

Årsrapport - mänskliga rättigheter 2016/2017


Vi har undersökt situationen när det gäller mänskliga rättigheter i 159 länder och territorier, resultatet presenteras i vår årsrapport som vi ger ut varje år.
Huvudbudskapet i årets rapport handlar om att 2016 var ett år då retoriken av "vi- mot dom" fick fäste, och där ledare bland annat pekade ut grupper av människor som hot mot den nationella säkerheten och gjorde dem till syndabockar.
   - Ju fler länder som duckar från sina åtaganden om grundläggande mänskliga rättigheter, desto större risk för en dominoeffekt, säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty.
   Det rapporten också tydligt visar är att under 2016 stod världen som tysta åskådare samtidigt som vidriga grymheter pågick ibland annat i Syrien, Jemen och Sudan – från bombandet av sjukhus till användandet av kemiska vapen.

Korta fakta

   - I minst 23 länder begicks krigsbrott.
   - Minst 36 länder tvingade olagligen tillbaka flyktingar till ett land där deras rättigheter hotades.
   - I minst 22 länder dödades människor som fredligt stått upp för mänskliga rättigheter.
Läs hela rapporten på engelska här »
 

Nedan finns det avsnitt som handlar
om Sverige i rapporten.

 
SWEDEN
Kingdom of Sweden
Head of state: King Carl XVI Gustaf
Head of government: Stefan Löfven
New restrictions on residence permits and family reunification for refugees and others granted protection came into force. Roma and Sami peoples faced ongoing discrimination. A parliamentary committee published recommendations to reform inadequate laws on rape.

REFUGEES AND ASYLUM-SEEKERS

In June, Parliament passed a temporary law affecting people entitled to international protection that would apply for three years after coming into force in July. The law limits the length of the residence permits given to persons granted protection, from permanent residence permits to temporary permits of three years for persons granted refugee status and of 13 months for persons granted subsidiary protection. The law also withdrew the possibility of family reunification for those granted subsidiary protection.

DISCRIMINATION – ROMA AND SAMI PEOPLES
Two UN Committees expressed serious concerns about Sweden’s treatment of Roma citizens of other European countries. In April, the UN Human Rights Committee called on Sweden to ensure that Roma had equal access to opportunities and services, citing concerns about their limited access to education, employment, housing and health care. In July, the UN ICESCR Committee raised similar concerns, including the resulting vulnerability to forced eviction of many Roma living in informal settlements. Romani people remained at risk of hate crimes based on their ethnicity. In July, the District Court of Stockholm found that the Skåne police database of nearly 5,000 Swedish-Roma people constituted ethnic discrimination and breached Swedish law. The Court awarded compensation to the complainants for the harm suffered; an appeal by the state was pending at the end of the year. The UN Human Rights Committee and the ICESCR Committee, in April and July respectively, raised continuing concerns about the ability of Sami people to enjoy the rights of Indigenous Peoples, notably their land rights.

RIGHTS OF LESBIAN, GAY, BISEXUAL, TRANSGENDER AND INTERSEX PEOPLE
In April, the government announced a scheme to provide financial compensation to transgender people who had been required to undergo forced sterilization to legally change their gender.

VIOLENCE AGAINST WOMEN AND GIRLS
In October, the 2014 Sexual Offences Committee inquiry into sexual offences presented its proposals to the government. They included the introduction of a consent based definition of rape, and liability for negligence for sexual offences.1

ARMS TRADE
The Inspectorate of Strategic Products (ISP) − the national authority charged with the control and compliance of defence material and dual-use products − cleared the sale by the Saab Group of the advanced air radar system GlobalEye to the United Arab Emirates. Concerns raised by journalists alleging a lack of due diligence prior to the 2010 sale of the Saab 2000 airborne early warning and Erieye control system to Saudi Arabia, were left unanswered as the ISP’s records remained classified. Concerns remained regarding the possible use of these technologies by the Saudi Arabia-led coalition in the conflict in Yemen to commit or facilitate serious violations of international human rights and humanitarian law.

1. Sweden: Submission to the UN Committee on the Elimination of Discrimination against Women (EUR 42/3305/2016)

66 år i skolan 43. 1985-97:10. av Den Gamle

Heleneholmsskolans lärare hyste ett visst politikerförakt. Skolpolitikerna kunde prata och besluta det ena och det andra, men vi fortsatte att undervisa som vanligt. Visst hade de skadat skolan när de beslöt att fälla ner en järnridå mellan grundskola och gymnasium. Men det var länge sedan nu. Besluten om kommunalisering och friskolor störde inte ordningen i Heleneholm. Jag motarbetade dem i Lunds Utbildningsnämnd men insåg knappast hur de skulle komma att erodera svensk skola.
   Vid mitten av 1990-talet hände saker. Ett nytt betygssystem i fyra steg introducerades: MVG, VG, G och IG. Den stränga femgradiga betygsskalan baserad på normalkurvan och de nationella proven skulle inte längre gälla. Den hade tvingat fram ett kollektivt ansvar för betygssättning och långa ansträngande betygskonferenser. Det var visserligen tillåtet att avvika från normen, men då måste avvikelsen särskilt motiveras i betygsprotokollen.
   De nya betygen fick man sätta lite hur som helst. En ny påverkan dök upp: föräldrar som ville att deras barn skulle ha högre betyg. Ett år laborerade vi med tre betygssystem samtidigt. Avgångsbetygen sattes enligt den femgradiga skalan med alla dess restriktioner. Betygen i årskurs 2 var också femgradiga, men utan de tidigare reglerna. I årskurs 1 skulle vi sätta betyg enligt den nya betygsskalan som innebar att alla elever skulle sträva efter ett MVG – och efter några år att ganska många fick det.
   Samtidigt infördes kursgymnasiet. Betyget på den kurs eleven läste första terminen i ettan kunde komma med på studentbetyget i årskurs 3. Också på det sättet ökade slumpmässighet och splittring.
   Ett nytt moment uppkom. Vi uppmanades att planera nya ämneskurser. Själv utformade jag en i ämnet Turist-tyska. Den handlade om både språk och kultur. Jag tyckte det var ganska kul.
   Nytt var att ekonomiska incitament infördes. Jag fick bra betalt för den där kursen och behövde pengarna, eftersom min lön brukade ta slut mitt i månaden. Inkomstpåslaget straffade sig: nästa år fick jag kvarskatt. Kursen i Turisttyska användes aldrig. Det var kanske aldrig meningen.
   Nå, Heleneholmslärarna var erfarna och lyckades nog i stort sett upprätthålla rättvisa och ansvar i det nya anarkistiska läget. Men många var kritiska. För första gången skapades ett Icke Godkänt-kollektiv. Jag mötte det snart i Lund. Eleverna blev lurade av de nya signalerna. Elevstressen ökade.
   Så var det plötsligt dags för kommunens årliga firande av de lärare som tjänstgjort där i 25 år. Det ägde rum i Värnhemsskolan, i vars livsmedelslinje jag undervisat ett år. Det fanns många lärare på festen. Jag kände alla och visste i vilka skolor de tjänstgjorde. I själva verket var det den generation som skapat den demokratiska svenska skolan som nu stod i begrepp att gå i pension.

Eritrea-arbetet fortsatte.  Internationella utskottet gladdes över att ha gjort en riktig analys som visade att en motståndsrörelse som litade till sina egna krafter kunde vinna mot en större imperialistisk stat, att Sovjetunionen fört en cynisk maktpolitik i Afrika och att det gick att skapa en demokratisk stat som kunde bli ett föredöme i Afrika.
   I Eritreas förslag till författning beskrevs en demokratisk flerpartistat med fria val, yttrande- och tryckfrihet och alla andra demokratiska rättigheter. Förslaget skulle diskuteras av folket i Eritrea på möten över hela landet. Vi översatte dokumentet till svenska, tryckte det i 1000 ex och distribuerade det på alla de orter där vi var representerade.
   Nu gällde det att bistå den nybildade staten. Vi arrangerade en rad skolmöten för att eleverna skulle välja Eritrea till mottagare av 1995 års Operation Dagsverke. Skoldelegationer besökte Eritrea.
   Och vi nådde målet. Operation Dagsverke genomfördes i skolor från Malmö till Luleå. Det samlades in några miljoner och regeringen ställde upp med samma belopp. Det var en stor seger för vår lilla organisation. Men den pålade oss också ett ansvar som under förändrade villkorskulle visa sig svårt att hantera.
   Det dramatiska nyhetsflödet från Eritrea upphörde. Vi beslöt att lägga ner Eritrea-nytt efter tio år, under vilka 40 nummer utgivits med informativ text och bra bilder. Philip Gottlieb avgick som ordförande och jag övertog uppdraget.
   Eritrea hade fått en ambassad vid Humlegården. Jag besökte ofta ambassadör Adhanom i hans hem i Nacka. Han var en klok och trevlig person, mycket mager på grund av mångårig malaria.
   Vi bjöd in honom till Lund. Han besökte Tetrapak, som hissade Eritreas flagga. Tanken var att eventuellt bygga en förpackningsindustri i Eritrea och producera apelsinjuice.
   Donald Boström hade en fin fotoutställning med bilder från Eritrea på Kulturen. Vårt mål var nu att göra Asmara till en vänort till Lund.
   Elsa Grip och jag framträdde i Lunds studenttelevision och agiterade. Kommunen var inte ointresserad. Fullmäktiges ordförande Larry Andow, S, bjöd ambassadör Adhanom på lunch och beslöt så småningom att göra ett officiellt besök i Asmara.
   Jag var av någon anledning nära att missa tåget till Köpenhamn i Lund. Elsa Grip stod på perrongen och Larry Andow i tågdörren och spanade när jag kom rusande i sista minuten. Det var en hektisk tid.