2017-02-23

En droppe midnatt - i Lund av Gunnar Stensson

Timbuktus bok är en berättelse om Lund. Den utspelar sig i Djingis Khan, på Tunaskolan, på Spyken, i öltältet på Stortorget, på Mejeriet, på Mårtenstorget, i stadsbibliotekets tidningsrum och vid Höje å.
   Men också i Malmö, på Värnhemstorget och Mårtenstorget, vid Föreningsgatan och Södra Förstadsgatan.
   Den handlar om det nära förflutna. Timbuktu måste ha gått på Spyken samtidigt som min yngsta dotter gjorde det under tidigt 1990-tal.
   Den handlar om nuet. En stor del av boken är en reseberättelse skriven 2016. Till och med Trumps valkampanj finns med.
   Framför allt handlar den om Timbuktus sökande efter sina rötter. Han besöker South Carolina, New Orleans, New York, särskilt Harlem, men också Afrika, Nigeria, där hans far bodde några år som barn innan han via Harlem flyttade till Lund och bland annat blev utgivare av den lilla invandrartidningen The Lundian.
   Timbuktu beskriver slavhandelns historia som en förutsättning och konsekvens av den industriella revolutionen och den moderna kapitalismens uppkomst. Han analyserar rasismens rötter. Han jämför Söderns slavplantager med Tysklands koncentrationsläger. Han visar hur situationen för de svarta fortsatte att vara fasansfull även efter inbördeskrigets slut ända till 1950- och 60-talens medborgarrättsrörelse. Lynchningar blev vanliga först efter slaveriets upphörande. Under slaveriet var slaven ett kapital som ägaren ville skydda. När han blivit fri var värdelös och kunde hängas, brännas, skjutas.
   Timbuktu visar att situationen inte håller på att bli bättre utan tvärtom. USA:s överfulla, ofta privata, fängelser är framför allt fulla av unga svarta män. På gatorna är risken alltid överhängande att bli skjuten eller trakasserad av den rasistiska polisen.
   Detta mäktiga stoff flätas samman i samtal på alla de adresser jag nämnt ovan. Det är en muntligt berättad bok. Samtidigt finns en rad stora historiska namn och böcker med: Malcolm X, Martin Luther King, Stokely Carmichael, James Baldwin och många andra.
   Jag ser att boken är en bestseller. Mitt ex är tryckning nummer 5. Den kan ge en ny generation en medvetenhet som är livsnödvändig när den egocentrerade rasistiska kapitalismen svämmar över alla breddar som en apokalyptisk klimatkatastrof.
   Timbuktu berättar också om sin musik. Jag känner killar som har spelat med honom.

Inga kommentarer: