2017-02-23

Skatteparadiset Sverige av Gunnar Stensson

I veckan kom en ny rapport om vidgade klyftor mellan rika och fattiga. Klyftorna vidgas därför att Sverige har skattesystem som gör att förmögenheterna växer automatiskt.
   För att minska klyftorna och öka investeringarna är en omfördelning av förmögenheterna nödvändig. Det behövs progressiva förmögenhetsskatter, arvsskatter och fastighetsskatter.
   Motståndet är hårt. Det råder ett globalt race to the bottom. Sverige hör till länderna närmast the bottom. Så ska det förbli, vill miljardärerna. Så hör Sverige också till länderna med de snabbast växande förmögenhetsklyftorna.
   Nu presenterar Vänsterpartiet ett förslag i rätt riktning, nämligen en progressiv skatt på kapitalinkomster från aktieutdelning och värdepappersförsäljning som överskrider 75 000 kronor. Rentiererna bävar.
   Sydsvenskans Tobias Lindberg skyndar beskäftigt till deras räddning.”En sådan skatt skulle inte bara göra det svårare att förvalta gamla förmögenheter...” (SDS 22/2)
   Jo, jo. Man hör greve Wachtmeister skrocka. Han tjänar just nu miljoner på markvärdesstegringen till följd av fyrspåret.

Inga kommentarer: