2017-02-23

FAKE NEWS av Gunnar Stensson

”Palestina existerar inte. Palestina har aldrig existerat.”
Israel har alltså aldrig ockuperat Palestina utan bara Västbanken. Det är 50 år sedan. Men ockupationen strider mot folkrätten. Ungefär som Rysslands ockupation av Krim, fast blodigare.

”Israel har accepterat sex fredsförslag.”

Israeliska högerextremister mördade 1995 fredspristagaren och den israeliska premiärministern Yitzhak Rabin för att han hade ingått ett avtal om palestinskt självstyre i Gaza och på Västbanken. Avtalet genomfördes aldrig. Det är mer än 20 år sedan. Nu har de högerextremister som röjde Yitzhak Rabin ur vägen tagit makten i Israel.

”Israel är Mellanösterns enda demokrati.”
Judiska medborgare i Israel har fulla demokratiska fri- och rättigheter, palestinska medborgare i Israel har inskränkta fri- och rättigheter, palestinier i de ockuperade områdena är berövade alla demokratiska fri- och rättigheter; bosättare i de ockuperade områdena har fri- och rättigheter men inga skyldigheter.

Israels ambassadör Isaac Bachman hör till dem som sprider dessa alternativa fakta. Han gör det bland annat i AKTUELLA FRÅGOR på ledarsidan i Sydsvenskan den 18 februari.
   Isaac Bachmans uppgift är att ljuga eftersom han representerar en högerextrem rasistisk regering som kränker internationell rätt. I regeringen ingår ett parti som stöder den kriminella bosättarrörelsen.
   Det är däremot inte Sydsvenskans uppgift att sprida hans inlindade lögner.
   Palestinas företrädare erkände för årtionden sedan staten Israel.
   Israel förnekar fortfarande, efter 50 år, genom sin ambassadör i Sverige, att Palestina ens existerar.
   Är det också Sydsvenskans mening?
   Alla världens stater, i FN, EU och andra sammanhang, fördömer Israels ockupation av Västbanken.
   Gör också Sydsvenskan det?
   I Stockholm finns dussintals ambassadörer från länder som också kränker internationella avtal och mänskliga fri- och rättigheter. De skulle bli förtjusta om Sydsvenskan beviljade dem samma favör som Israel att oemotsagda sprida sina lögner i Sydsvenskan.
   Lyckligtvis har Sverige en regering och en utrikesminister som står pall både mot Netanyahu, hans ambassadör Isaac Bachman och uppbackaren Donald "SevadsomhändeigårkvälliSverige" Trump.

Glimtar av sanningen om Israels ockupation av Västbanken i stället för Netanyahu-regimens fake news ges vid ett dubbel-arrangemang här i Lund nu på söndag.
   Det blir bland annat tillfälle att möta representanter för ickevålds-organisationen Youth against settlements och uppleva situationen i staden Hebron, där bosättare ockuperar själva stadskärnan.
   Det börjar med en filmvisning på Smålands nation 11-14. Sedan sker en uppföljning på ABF, Kiliansgatan 9, klockan 17.30. Det är ett samarrangemang mellan Socialdemokraternas internationella förening, ABF, Ung Vänster, Svenska Freds, SKV, Smålands nation och Palestinagrupperna i Lund.

Inga kommentarer: