2008-05-15

Axplock ur nyhetsfloden
av Lucifer

Ibland får man försöka orientera sig i vad som händer, t.ex i det dynamiska näringslivet. Jag gick till tidningarnas affärssidor och fann följande

En näringslivsidol
Johan Staël von Holstein, vd för Iqube och tidigare presenterad för VB:s läsare, har fått utmärkelsen "Global Leader of Tomorrow" av den amerikanska tidningen Chief Executive Magazine. Han är en av de tolv som hedrats med utmärkelsen. Nyheten når honom när han sitter i ett sammanträde i sin nya funktion som medlem av Kulturrådets styrelse.
Man kan undra hur han kan slita sig från arbetet i sina många företag men han förklarar för Dagens Industri: "När staten kallar tackar man ja." Plikten framför allt alltså.
Samtidigt är han klar över att alla kanske inte uppskattar honom. Det har ju t.ex. blivit en del konkurser med åren, ”Jag skulle aldrig ha fått frågan av en socialdemokratisk regering, det kan jag med säkerhet säga" medger den frejdige entreprenören, som vi har lärt känna som en av dem som varit störst i käften i svenskt näringsliv.

Katastrof
En katastrof har inträffat. Den tilldrar sig inte i Burma eller Indien. Nej, det är här, mitt ibland oss.
”Katastrofsiffror för H&M i april” meddelar Svenska Dagbladet under torsdagen. Det visar sig nämligen att Hennes & Mauritz butiker har minskat försäljningen med 1 procent jämfört med föregående år.
Debaclet förmodas bero på vädret under april, som ju inte alltid var det bästa. Analytikerna hade förespått en ökning med 6 procent och det är därför man talar om en katastrof.
Den tanke man får är att det ändå är tur att analytikerna inte hade förespått en ökning med t.ex. 10 procent. I så fall hade det väl snarast varit en fruktansvärd katastrof?

Hästveda ska rädda landet
Försvaret befinner sig i kris, kanske den värsta sedan Poltava. Försvaret har en budget på så där 40 miljarder om året. Det är pengar som i stor utsträckning går till försvarsindustrin Men visst, det finns också andra kostnadsställen, t.ex. Fortifikationsverket som till stora kostnader spränger och förstör landets bergrum och försvarsanläggningar. FMV, materielverket och FOI, forskningsinstitutet är inte billiga heller. Det är FMV som ihop med Saab har gett oss JAS och det är FOI som har gett oss de tänkare som rekommenderar oss att gå in i NATO.
Försvaret ska ju stå under civil ledning. Det anmärkningsvärda är då att de politiska partierna rutinmässigt lämnar försvarspolitiken till sina klenaste politiker. Det är ju så det har gått till när Sverige överger försvaret av landet och i stället skickar folk till Afghanistan och Tchad för att med de gamla kolonialmakterna slåss mot de infödingarna. Alltså: jag har inget till övers för de höga militärer som har krossat det svenska försvaret (”kreativ förstörelse” sa en av dem) men politikerna får ta huvudansvaret.
Vad sen gäller pengabristen i försvaret så är det ju inte precis en nyhet. Jag har full förståelse för finansministrar som slår näven i bordet och säger stopp. Pengarullningen så fort det handlar om militära projekt är ju klassisk – pengar är inga problem brukar det heta i den världen. Men varför har man låtit dem fortsätta. Varför föll inte försvarskostnaderna med hälften 1991?
Och så väntar vi nu på listan över vad ÖB ska spara in på. Arvidsjaur, ja det är alltid på tal. Ytterligre mindre pansarförband, jodå, Sveriges armé ska bestå av 8,000 man. Halvera hemvärnet sägs det, finns det pengar at hämta där, är det möjligt?
Så till slut som pricken över i: stridsledningscentralen i Hästveda. Jag ser framför mig hålet i berget där i skogen och även om jag inte varit där inne är det lätt att föreställa sig. Visst, det drar el med pumpar och värme och lottorna ska ju också betalas. Men ska besparingen här rädda försvarets finanser, är det det som ska finansiera kustartilleriförbandet i Tchad, eller slagstyrkan under EU, alltid redo att fara ut med amerikanska flyggplan?
Hur länge ska det militära vansinnet pågå?

Uppgivet
Ja, ni ser själva, när nyheterna är sådana , vad ska en politisk kommentator med satiriska ambitioner göra? Man bara förstummas.

Inga kommentarer: