2009-03-12

Tal av Per Gahrton på demonstration i Malmö mot Davis-cup-matchen mellan Sverige och Israel

Sluta särbehandla Israel! Tillämpa RF:s stadgar! Uteslut Israel ur idrottsutbyte så länge palestinierna diskrimineras genom ockupationen!
Syftet med den här manifestationen är att få fram tre budskap:

Till palestinierna: Vi stödjer er kamp för frihet och rättvisa och en egen stat!
Till israelerna: Vi accepterar inte er ockupationspolitik! Vi kräver att ni rättar er efter internationella rättsregler!
Till idrottsrörelsen: Vi kräver att ni följer era egna ideal om jämlika idrottsmöjligheter för alla.

Om det skulle vara någon här som tror att det skulle stärka budskapet om fortsättningen av matchen stoppas genom våldsamt och olagligt agerande kan jag meddela att det är en missuppfattning, för vår protest är redan huvudnyhet i israeliska, arabiska och internationella medier. På Google ger Davis Cup Sweden Israel 14500 träffar på en enda dag. Vi har redan vunnit en halv seger, därtill hjälpta, det bör vi säga klart, av modiga lokalpolitiker här i Malmö! Så låt oss fullfölja segern och hela tiden minnas att det är för palestiniernas skull vi manifesterar, inte för våg egen.

Men varför ska Israel särbehandlas, undrar Israel-lobbyn.Vi undrar detsamma.

När Hamas vann det palestinska valet drabbades alla palestinier av bojkott av Sverige och EU för att man inte gillar Hamas politiska program.

Nu har det israeliska valet vunnits av högerreaktionärer och religiösa fanatiker. Den nye premiärministern vägrar erkänna en palestinsk stat. Den nye utrikesministern vill avrätta palestinska Knessethledamöter. Vad gör Sverige och EU åt det? Hittills ingenting.

Det är detta vi protesterar mot. Sluta särbehandla Israel!

Men det finns andra stater som borde bojkottas, skrev Svensk Israelinformation häromdagen i Sydsvenskan och räknade upp 13 stycken.

Javisst. Men de allra flesta av de staterna finns redan på EU:s bojkottlista. EU har sanktioner igång mot drygt 20 länder, däribland Vitryssland, Burma, Elfenbenskusten, Iran, Liberia, Libyen, Haiti, Libanon, Syrien, Moldova, Sierra Leone, Nordkorea, Sudan, Syrien, Uzbekistan, Zimbawe. De är inga mönsterdemokratier. Ändå har ingen av dem, enligt Amnesty och Human Rights Watch, begått lika många sorters människorättsbrott som Israel.

Israel har gjort sig skyldigt till, bland annat, tortyr av fångar, dödande av barn, kollektiva bestraffningar, konfiskering av mark och egendom, utomrättsliga avrättningar, krigsförbrytelser och fängsling av folkvalda politiker.

Men när det gäller Israel finns inga EU-sanktioner. Tvärtom. Med Israel håller EU på att uppgradera samarbetet!

Det är sådant vi protesterar mot. Sluta särbehandla Israel! Sätt upp Israel på EU:s sanktionslista!

I gårdagens Sydsvenskan uttalade Riksidrottsförbundets handläggare i trovärdighetsfrågor, Rolf Jönsson, att ”idrottsrörelsen är självständig och fattar själv sina beslut”. Okej, gör det då – i enlighet med RF:s stadgar som lyder:
RF verkar för att de internationella specialidrottsförbunden i sina stadgar inför bestämmelser om att idrottsutbyte ej får äga rum med land där diskriminering i idrottsligt avseende förekommer mot någon på grund av etniskt ursprung, kön, sexuell läggning, funktionshinder, religion eller politisk anslutning och ej heller med land som är föremål för bindande FN-sanktion.
Häromdagen fastslog Dagens Nyheter i en faktaruta att ”Israel är på stora delar av den palestinska Västbanken en militärdiktatur som dagligen bryter mot ett antal människorättskonventioner”. Att Gaza är ett belägrat koncentrationsläger där undernäring dödar barn, kan RF inte ha undgått att notera.

Frågan blir då: Tror RF att palestinska idrottare som lever under israelisk militärdiktatur inte alls är utsatta för ”diskriminering i idrottsligt avseende”? Tror RF:s trovärdighetshandläggare att en palestinier i Nablus har samma möjligheter till idrottsutövning som en israel i Haifa? Isåfall bör han nog börja handlägga sin egen trovärdighet innan han ifrågasätter andras.

Läs Palestinagruppernas rapport om den idrottsliga diskrimineringen av palestinier! Eller skicka en egen undersökningsgrupp! Resultatet kan bara bli – om RF följer sina stadgar – att den svenska idrottsrörelsen slutar ha idrottsutbyte med Israel!

Det är dags att sluta särbehandla Israel! Behandla Israel som vi behandlade apartheidens Sydafrika!

I ett brev uttalar företrädare för den israeliska fredsrörelsen sitt stöd för vår aktion. De förklarar att ”vi vill gärna att våra tennisspelare företräder Israel i internationella matcher, men inte förrän palestinska tennisspelare från de ockuperade områdena har sådan frihet att de kan träna tennis på elitnivå istället för att ha gevärspipor riktade mot sig vart de än vänder sig i sitt eget land”. (Prof Rachel Giora, Dr Anat Matar, Dr Koby Snitz, Dr David Nir)

Sluta särbehandla Israel!

Tillämpa RF:s stadgar!

Stoppa idrottsutbytet med Israel!

Stoppa Israels ockupation!

Leve det fria Palestina!

Inga kommentarer: