2010-10-21

Demokratisk vänster - det gröna vänsterpartiet av Gunnar Stensson

- DV tillkom i en speciell situation när kampen om kommunismen rasade i Vänsterpartiet, förnyare sparkades ut, partiet lokalt gjorde sig av med Veckobladet och det fanns förhoppningar om en riksomfattande alternativ vänsterrörelse. Sådan är inte situationen längre, förutsättningarna har förändrats, konstaterade en talare vid DV:s öppna medlemsmöte i veckan.
   I stället blev DV det mest engagerade gröna partiet i Lund och kom med fler miljöpolitiska förslag än något annat parti i fullmäktige, inklusive miljöpartiet som passiviseras av sin splittring.
   - Vi skulle kanske kallat oss Det gröna vänsterpartiet om vi bildats i dag, föreslog en kvinnlig talare.
   -Vi kan inte veta om ordet grön kommer att vara lika positivt i framtiden.
   -Åjo.
   -Men vi kan inte bara engagera oss i kommunala frågor i Lund. Vi måste också kunna ta upp frågor i rikspolitiken, särskilt när de har bäring på Lund.
   -Och så måste vi agera i solidaritetsfrågor och frågor om mänskliga rättigheter, ja, och miljöfrågor som ju ofta handlar om global solidaritet när man ser till konsekvenserna.
   -Vi ska fortsätta vår folkbildande verksamhet med föreläsningar och seminarier i viktiga frågor, och inte bara det, vi måste satsa mer på den.
   -Vi ska ta kontakt med Feministiskt initiativ! yrkade en man eftertryckligt.
Ungefär så gick debatten ett par timmar i den lilla partilokalen i Jespers gränd.

Inga kommentarer: