2012-09-13

Hemska informationer av Sven-Hugo Mattsson

I sommar har det kommit en massa information om hur vi ligger till med koldioxidutsläppen i världen. Från 2010-2011 ökade dessa med 3 %, jag antar att detta är alla växthusgaser omräknat till koldioxid. Detta är mer än ökningen av snittet de senaste 10 åren som är 2.7 %.  Drygt 20 år efter Rio fortsätter vi alltså att släppa ut alltmer växthusgaser.  FN:s globala utsläppsmål, hur mycket vi kan släppa ut till 2050 kommer med denna trend att uppnås redan 2030. Det är framförallt Kina och Indien som står för ökningen. Europa och USA minskar sina utsläpp, men det nerslående är att, vi som har råd, inte förmår täcka upp Kinas Och Indiens ökning. Ta USA, som exempel, de har ungefär 4 % av världens befolkning, men gör av med 16 % av de totala utsläppen. Om alla på vår planet hade levt som de rikaste i USA hade vi inte haft en chans att klara miljöutmaningen. USA och EU har ett stort ansvar. Siffrorna ovan läste jag i en artikel i Sydsvenskan.
   Resultatet av de ökade utsläppen kan vi se i andra informationer som kommit på senare tid. Torka i USA, som förmodligen kommer att höja våra matpriser, detta slår hårt mot de som redan nu har svält. Värme i Sydeuropa som ger bränder. Vi ser ständigt översvämningar överallt i världen eftersom isar smälter, avsmältning som kommer att ger oss höjd nivå på havsvattnet.  Vi ser orkaner som ständigt går över Karibien och andra delar av världen.
   En annan siffra i artikeln är utvecklingen för förnybar energi. I artikeln framställs denna utveckling som positiv! De senaste 7 åren, från 2004-11 fördubblades den förnybara energin, alltså 100 %. Men  ökningen sker från låg nivå, från 1.0 % till 2.1 % av världen energiproduktion. Med andra ord, den förnybara energins ökning är inte i närheten att täcka upp för de ökande koldioxidutsläppen. Även om vi ökar förnybar energi i den takten, fördubblar den på 7 år, kommer det att dröja många år innan den ersätter den farliga energin.  Förmodligen bör vi komma dit betydligt tidigare.
   De här siffrorna borde slagits upp stort på förstasidor. I Sydsvenskan fanns artikeln inne i tidningen, inte särskilt stor. Det handlar om siffror som, om trenden fortsätter, kommer att förstöra betingelserna på vår planet. Vi kommer därför att se ännu fler miljöflyktingar, vi kommer att se krig om råvarorna om vi inte snabbt får fram förnybar energi, detta i sin tur kommer att ge ytterligare flyktingar.
   Det är tydligt att politiken inte klarar detta, ingen politiker blir omvald som föreslår höjda energiskatter i den omfattning som behövs för att få ner utsläppen. Ändå är detta den enda lösningen och det är bara politiken som kan klara detta. Det är politiken som har ansvaret eftersom det är politiska beslut som fört oss dit vi är nu. Vi har erfarenhet på tobak och alkohol att höjda priser ger lägre konsumtion. Att lita till den enskilde är naivt, det är ingen framkomlig väg, vi har ingen erfarenhet av att den person som uppnått en viss ekonomisk standard är beredd att avstå denna.
   Det finns en lösning, i teorin enkel, dubbla priset, genom skatter, på allt som är farligt. Lägg de pengar som kommer in på bättre och fullvärdig kollektivtrafik, utveckling och subventioner av förnybar energi, upprustning av våra bostäder så att de blir självförsörjande på energi. Allt på global nivå.
   Fast där blev jag visst själv naiv!

Inga kommentarer: