2013-03-14

Hackat och malet av Ulf N

Från diversehandel till marknadsanpassning i hästens tecken
I Skåne har årligen den lilla byhålan Sjöbo sin hästmarknad. Jag har aldrig varit där, men genom avisorna har jag fått bilden av en något ålderdomlig tillställning. Men visst är det trevligt med hästar och marknader. Nu har emellertid blivit uppdagat, vilket knappast någon har kunnat undgå att lägga märke till, att det finns en betydligt modernare och globaliserad marknad för hästar – låt vara att de är tämligen döda och i konsumentledet försäljes i små stycken. Hur som helst: för att hänga med i galoppen så kommer den hittills tämligen oregelbundna spalten ”Politisk diversehandel” att försvinna från VB:s spalter. I stallet, förlåt, jag menar i stället blir det den mera marknadsanpassade rubriken ”Hackat och malet”.

Brottsförsäkring
Att man kan teckna försäkringar mot brott är ju inget nytt. Dvs man kan inte försäkra sig mot att bli utsatt för brott, men via hem- och olycksfallförsäkringar och dylikt få ekonomisk kompensation för de skador som brottet vållat. Sedan några år tillbaka har en kreativ innovatör, dessa kriskapitalismens heroer, framgångsrikt marknadsfört idén om att brottslingar kan teckna försäkringar mot att drabbas av straff. Till att börja med gäller det fortkörningsböter. Så här skriver företaget i fråga i sin reklam: ”Fortkörningsförsäkringen ersättare Dina fortkörningsböter. För bara 49 kr i månaden har Du en försäkring mot fortkörningsböter. Din försäkring mot fortkörningsböter täcker upp till 3 fortkörningstillfällen per år.” Naturligtvis en lysande affärsidé som kan komma att utvecklas ytterligare: nästa steg är måhända att lansera försäkring mot rattfylleri: ”Teckna en rattfylleriförsäkring! Vi ställer upp en med ersättare för dej i fängelset – körkortförfalskning ingår i försäkringspremien! Sup och kör!” Nog är denna idé med att kunna köpa sig fri från böter och straff någonting i hästväg!

Nu ska det byggas hus i parkerna!
Det har nu blivit alldeles självklart för den borgerliga majoriteten i kommunen att bygga hus på parkmark. Bland annat Borgarparken och Folkparken är två aktuella byggprojekt som borgerligheten säjer ja till. Det senaste i raden är ett byggprojekt i parken vid Tunaskolan. Tyvärr finns det en mycket bred majoritet för detta: här får borgarna uppbackning av såväl V som S. Endast MP gick emot att stympa parken. För min del hyllar jag som vanligt principen: inga hus på parkmark så länge det finns p-platser och trafikytor att bygga på.

Bekännelse
En fruktansvärd hemlighet tynger mitt hjärta sedan en tid tillbaka. Dags att lätta på denna börda. Jag måste bekänna: min favorit bland stockholmstidningarnas nätupplagor är Svenska Dagbladet. Ja, inte SvD i allmänhet. Det är värre än så. En av deras ekonomiskribenter har – utan att jag varit medveten om det – liksom sakta smygande, blivit en av mina absoluta favoriter. Han heter Andreas Cervenka. Hans ekonomiblogg sjuder av väl underbyggd kritik av hur ekonomin i Sverige och världen fungerar. Nej, jag tror inte att han vill största kapitalismen. Men en grön eller röd systemkritiker har mycket att hämta både vad gäller fakta och argument mot senkapitalismens härjningar. Se här några rubriker från Cervenkas blogg: ”Marknaden är satt ur spel”, ”Ta från de fattiga – ge till de rika”, ”Sverige – kapitalismens paradis”, ”Marknaden är manipulerad”, ”Bankerna: varannan vinstkrona från staten”. Inte nog med att bloggskribenten dödar myter om den kapitalistiska skurkekonomin på löpande band – han är stundtals riktigt underhållande också! Här är länken till Cervenkas blogg: http://blog.svd.se/cervenkaspengar/ Klicka och njut!

Öppna kort från livsmedelsindustrin
För att sluta där vi började: livsmedelsindustrin. Efter den allt annat än hov(!)samma kritiken mot bristande kontroll av livsmedelshanteringen meddelas nu i ett nyhetstelegram att en av våra större butikskedjor inte längre vill trava på i gamla banor utan ska nu spela med öppna kort och lanserar en ny färdigrätt: Lasagne con cavallo. Om denna uppgift är korrekt undandrar sig min bedömning.

Inga kommentarer: