2013-03-07

Opinionen växer mot vinst/stöld av Gunnar Stensson

Vinsterna i välfärden är en bra valfråga för oppositionen, påpekade vi i förra VB. Enligt den fackliga tankesmedjan ”Katalys” är sex procent av alliansväljarna så kritiska till vinst att de skulle kunna vinnas över till de rödgröna om de presenterar ett effektivt förslag att stoppa eller reglera vinstläckaget ur välfärden. Det skulle innebära slutet för den moderata dominansen. Då finge vi äntligen se ett solidariskt Sverige.
   Peter Norman, ordförande i den moderata arbetsgruppen ”Trygg tillsammans” väckte uppståndelse när han i en debattartikel nyligen fastslog: ”Vi väljer att inte föreslå att lagen om valfrihet bör bli obligatorisk.” Peter Norman skriver också: “Vissa utförare åsidosätter kvalitén för vinster.”
   Den moderata arbetsgruppen har upptäckt samma faktum som ”Katalys”. Det finns många alliansväljare som är så kritiska mot vinst i välfärd och skola att de kan gå över till de rödgröna. Det skulle innebära slutet på Moderaternas maktinnehav.
   LOV, lagen om valfrihet, syftar till att tvinga alla kommuner att släppa in vinstdrivande riskkapitalbolag i vård och skola. Den moderata arbetsgruppen har till sin förfäran upptäckt paradoxen i uttrycket tvång till valfrihet.
   Lund behövde inte tvingas. Här är girighetspartierna i majoritet. Men det kommer att bli möjligt att avskaffa LOV i Lund efter valet.

Peter Normans utspel väckte oro bland moderata vinstfundamentalister. De rusade om varandra och ropade ”Jag förstår ingenting” (vilket ju också är en insikt).
   Samma oro spreds bland de tre små allianspartierna. De två högerextrema, kristdemokraterna och centerpartisterna, tog genast passionerad ställning för frihetstvånget. De hoppas förstås vinna röster från den moderata fundamentalistfalangen.
Ett exempel på grotesk girighet rapporterades i SVT 4/3. Friskole-bolaget JWA Holding AB försatte utan förvarning Idrottsgymnasiet i Karlstad i konkurs inför vårterminens början. All personal sades upp med omedelbar verkan. Eleverna måste välja nya skolor. 10 anställda och 55 elever berörs. Kommunen har varnat för överetablering av skolor.  Skolchefen Staffan Sjölund säger: ”Det är oerhört olyckligt för eleverna, föräldrarna och personalen.”
   Konkursen innebär stora kostnader för kommunen som måste reparera de skador Idrottsgymnasiets ägare Jan Walther vållat.  Han parasiterar in i det sista på elever och lärare och skattebetalare i Karlstad.

Jan Walther
   JWA Holding hade en vinst efter finansnetto 2001-2008 på 56 miljoner kronor. Av det har 17 miljoner utdelats till ägaren Jan Walther.
   Så det hade varit möjligt att fortsätta att driva skolan allra minst till sommarlovet. Flera elever hade bara en termin kvar till studenten. Jan Walthers frihet att exploatera borde ersättas med tvång till samhällsansvar.
   Den gode Jan Walther (se bilden) trixade lite (helt legalt, lagen tjänar exploatörerna) före konkursen. Han ombildade JWA Holding till fem separata bolag, ett för var skola. Han var själv VD och huvudägare i vart och ett av dem. På det sättet kunde han göra konkurs i en skola utan att det övriga kapitalet berördes.
   Det kommer kanske fler konkurser. De hotade skolorna är Nacka Enskilda Gymnasium, Västerås Idrottsgymnasium, Mörby Gymnasium och Karlskoga Idrottsgymnasium.
   Det är klart att Peter Norman på grund av den växande opinionen mot vinst i välfärden till varje pris vill undvika att Moderaterna förknippas med sådana ”entreprenörer” och en politik som tvingar kommunerna att te emot dem genom en obligatorisk lag om LOV.
   Annie Lööf däremot gillar ju driftiga entreprenörer och KD har en vana att hyckla omtanke om människorna samtidigt som svindlare belönas.

Opinionen mot vinst växer. Det måste också Socialdemokraterna ta hänsyn till. Inför partikongressen i april pågår ett intensivt arbete att vinna stöd för ett nej till vinst bland ombuden. Alla partier måste ta hänsyn till förskjutningar i folkopinionen. Politiken anpassas efter majoritetens åsikter. I frågan om vinst har S hittills varit pådrivande för att behålla vinsten i välfärden, som Magdalena Andersson så tydligt visade vid sitt besök i Malmö. Men vill väljarna annat så traskar partiet patrull.

I Lund finns flera fristående skolor, varav några på fallrepet. Inför skolvalet får vi hoppas att eleverna väljer de kommunala gymnasierna som garanterar kvalitet i undervisningen och kontinuitet.
   En tid var det kanske så att ambitiösa och begåvade elever trodde sig ha fördel av att gå i vissa fristående skolor som satte högre betyg. Nu är det snarare lättlurade elever med svag social bakgrund som hamnar där. Och då kan drabbas av samma öde som eleverna i Idrottsgymnasiet i Karlstad.
   ”Skapliga eller bra betyg i årskurs 9 minskar risken för tidig död, ohälsa och psykosociala problem som missbruk, självskadehandlingar, kriminalitet och försörjningsproblem” påpekar Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i samband med sin presentation av rapporten ”Vård och omsorg om de placerade barnen”.


PS. Just när jag skrivit detta och satt mig att äta fick jag i radion höra att en fristående skola med floristutbildning i Uddevalla plötsligt lagts ner och att en flicka missat chansen att fullfölja sin utbildning.
   Hennes pappa blev tillfrågad om vilka slutsatser man kunde dra. Han svarade att slutsatsen är, att man inte ska sätta sitt barn i en fristående skola. En ekonom påpekade att det är sådant man måste vara beredd på när man gjort skolan till en marknad.

Inga kommentarer: