2013-12-05

Sanningens minut av Sten H.

Ja, så kom då beskedet om Sveriges centrala roll för USA:s massiva avlyssning av rysk teletrafik. Den etablerade försvarslinjen inför detta oerhörda avslöjande står fullt klar: Nej, det är väl ingen nyhet, det här visste ju alla! Detta om ett förhållande som i alla år förnekades och förklarades vara ett led i vänsterns USA-hat och obrottsliga lojalitet med gamla Sovjet. Nu är det bara ointressant, vi kan lugnt glömma det för att i stället ta del av vad som är aktuellt i Idol-tävlingen eller förbundskaptenen Hamrens senaste uttalanden.
   Allan Widman, Folkpartiets skarpaste huvud inom säkerhetspolitiken (major B är ju fullt upptagen med skolpolitiken) överträffar vad man hade förväntat sig genom att framkasta hypotesen att Snowden är betald av ryssarna eller tvingad av dem att snacka skit om Sverige. Förstås Widman inte hur dumt det är?

Oklokt gjort
Vad ska man säga då? Jo, vad som har skett är upprörande och oklokt. Vi är nära grannar till Ryssland och har allt att vinna på att ha ett gott förhållande till grannen.  I gamla dagar fanns förutom det månghundraåriga rysshatet/-föraktet också ett ideologiskt motiv till den borgerliga och folkliga misstron österut – Palme talade ju om antisovjetism. Sådana känslor förväntas vara borta nu, men så fort går det ju inte och man överger inte sin favorittankefigur utan vidare. Den har ju dessutom ständigt kunnat utnyttjas inrikespolitiskt mot arbetarrörelsen och gjort sitt till för att splittra.
   Det är ytterst rimligt att ett litet land försöker ta reda på vad den stora grannen planerar och har för sig. Det är t.o.m. rimligt och försvarbart om man tar en och annan bild på den senaste ryska jagaren och byter bort det på den internationella marknaden där ju USA har mest att ge i utbyte. Men detta handlar om något annat: en massöverföring av i huvudsak obearbetade data och en särskild svensk lag för att möjliggöra detta.

En bra affär?
Vad får man då i utbyte? Löjligt nog kommer FRA dragande med samma gamla terrorismargument och nu också behovet av underrättelser från Afghanistan. Jaha, det var bara det man saknade, nu måste vi jobba med USA mot Ryssland för att kunna bedriva vårt legokrig i Asien. Om vi åtminstone fått veta något om pansardivisioner och fallskärmsjägare i Pskov. Det får vi väl troligen men det tycks man inte vara beredd att säga.  Men grundhållningen tycks vara att vi ska fungera som en pålitlig leverantör av råvaror till vår vän i väster och få lite småplock från den stora trålen som tack. Ja, dvs det blir ju lite mer än ett tack, Reinfeldt får ju träffa Obama och Bildt får byta förtroenden med amerikanska utrikesdepartementet och CIA.
   Bildt utpekas av ryssarna som CIA-agent, vilket förefaller vara en korrekt etikett. Han är förstås inte någon simpel förrädare som säljer sitt land för pengar, nej han är en idealist, en person som är övertygad om att det han gör är bäst för världen och Sverige. Han far ständigt runt – kan man gissa drygt 200 resdagar om året i regeringsplanet – och jobbar oförtrutet, men kanske inte främst för svenska intressen.

En lång meritlista
Bildt har en lång meritlista från de mest skilda områden. Han blev t.ex. 2002 den första europén som blev Trustee, dvs närmast styrelseledamot för det amerikanska flygvapnets tänketank RAND Corporation.
   Vidare spelade han en viktig roll i uppbyggnaden inför USA:s krig i Irak. Han rekryterades av kommittén för befriandet av Irak 2002 av dess ledare Bruce Jackson som senare berättade i en intervju för Expressen:” We didn't give him any directives on how he should argue. The important thing was that he was in favour of an intervention in Iraq,”
   Donald Rumsfeld förde fram honom och i januari 2003 fick han skriva en opinions-bildande artikel i International Herald Tribune. Bildt var en viktig person som blev en av ordförandena i den europeiska kommittén till stöd för USA:s krig och man var nöjd med rekryteringen av honom: ”En person av Carls format, med hans bakgrund, och dessutom från Sverige, var naturligtvis väldigt betydelsefull. Genom hans kontaktnät och det faktum att han skrivit på fick vi med oss flera av de andra i rådet.” Ja så kan man fortsätta t.ex. med hans fortsatt nära vänskap med den tidigare georgiske diktatorn Mikhail Saakashvili eller hans oljeaffärer i Sudan.

Ska vi ha det så här
Denne man gjorde Reinfeldt till svensk utrikesminister 2006. Ska vi verkligen ha en sådan utrikesminister?  Smart som satan, det är inte det, men jobbar han för vårt bästa? Det viktigaste som kan göras för svensk utrikespolitik nu är att skapa ljus, klarhet, offentlighet så att vi i vars namn politiken förs får veta, låt vara långt senare än USA och Ryssland. Det andra man kan göra är att låta Carl Bildt omedelbart lämna regeringen. Det skulle väl S och Mp och V kunna enas om?

Inga kommentarer: