2014-08-14

Hackat och malet av Ulf Nymark

Vårdkonkurs
Vårdföretaget Hälsoteamet i Småland har gått i konkurs. Bolaget drev fyra vårdcentraler som nu stängs med omedelbar verkan. 6000 patienter står nu utan vårdcentral och ett 50-tal anställda står utan jobb. Detta illustrerar tydligt vådan av att sälja ut vården till kommersiella företag. Demokratin har abdikerat och penningen har tagit makten.

Fritt gymnasieval
Bergagymnasiet i Eslöv ska lägga ner naturvetenskapsprogrammet. Berga har tappat för många elever till Lund, som ett resultat av det fria skolvalet. Visst kan man säja att de elever som sökt sig till Lund har haft fritt val, men hur fritt val har de eslövselever som vill gå sin naturvetenskapsutbildning i sin hemkommun?

Kommunens klimatmål
Kommunstyrelsen i Lund har gjort bedömningen att klimatmålet 2020 kan nås. Det vill säja att utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 50 % av 1990 års utsläpp fram till nästa decennieskifte. Med betoning på kan. Beslutade åtgärder bedöms inte räcka till, ytterligare åtgärder måste sättas in. Ett problem som den politiska majoriteten inte vill låtsas om är att ingen har en samlad bild av vilka åtgärder som beslutats ute i nämnder och styrelser. Oppositionen ville ha en redovisning av dessa åtgärder, men det sa den borgerliga majoriteten nej till. Energisektorn har redan klarat av sin del av utsläppsminskningen, medan transportsektorn har ökat sina utsläpp sedan år 1990.

Folkparkens framtid åter i fullmäktige
Folkparkens framtid kommer upp igen i fullmäktige innan valet. Detta genom ett medborgarförslag som vill bevara parken och folkparksbyggnaden. Oppositionen stödjer förstås medborgarförslaget; de borgerliga går emot.

Borgarna: hellre kontor än bostäder
Ett annat medborgarförslag som kommer på fullmäktiges bord i augusti är förslag om att bygga bostäder på det ”trista, oanvända fältet vid korsningen Malmövägen – Ruben Rausings gata”. De rödgröna tycker det är ett utmärkt förslag, men de borgerliga föredrar kontor och hotell. Allt prat om att det är brist på mark för förtätning inom tätorten visar sig därmed vara just prat. Bristen består snarast i brist på beslut att bygga bostäder där det är möjligt.

Inga kommentarer: