2014-08-21

Lund rasar i miljörankning – återigen! av Ulf Nymark

Tidningen Miljöaktuellt publicerade nu i sommar för sjätte året i rad sin s k kommunrankning. Det handlar om en utvärdering av Sveriges kommuner ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. År 2011 intog Lund förstaplatsen i rankningen. Sedan dess har det bara gått utför. Året efter topplaceringen halkade Lund ner till 8:e plats, för att ytterligare ett år senare ha ramlat ner till plats 13. I den nu aktuella rankningen har Lund rasat ytterligare och ligger nu på 16:e plats. Det är alltså tredje året i rad som Lund skuttar neråt.

Behandling mot oljeberoendet
Den borgerliga majoriteten i kommunen kommer antagligen att i vanlig ordning försöka bortförklara den starkt nedåtgående trenden i kommunrankningen. Men det råder knappast någon tvekan om att de ständigt försämrade placeringarna speglar den verkliga utvecklingen av miljötillståndet i kommunen. Bristen på verksamma åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken, det upptrappade byggandet på åker- och parkmark samt fortsatt planering för cementering av bilsamhället genom ny motorvägsavfart vid Ideon/Östra Torn med mera är bara några exempel på att majoriteten inte tar miljö- och klimatfrågorna på allvar.
   Lund behöver en ny majoritet som kan driva en politik för att Lund ska återinta en topposition i miljöarbetet bland Sveriges kommuner. Kommunen måste genomgå ett välstrukturerat behandlingsprogram för att komma bort från oljeberoendet. För att en sådan politik ska bli verklighet fordras en ny majoritet med ett starkt Miljöparti i höstens val.

Inga kommentarer: