2014-09-04

Amatörer och profitörer av Gunnar Stensson

Kommunernas skolpolitiker är okunniga amatörer, fräste Jan Björklund härom dagen. Lars Hansson, FP, ordförande i skolnämnden för Lunds stad och Carolina Nordbeck, FP, ordförande i skolnämnden för de östra kommundelarna, får väl ta åt sig sin del av Jan Björklunds svepande inkompetensförklaring, i synnerhet som Lund rasar i Lärarförbundets ranking.
   ”Politikerna ska inte bestämma över skolan. Det ska föräldrarna och barnen göra”, fortsatte Jan Björklund. ”Vi kan inte låta amatörer styra vår skolpolitik. Skolorna måste förstatligas.”
   Ursäkta den egendomliga logiken. Den är Björklunds.
   Det är nog faktiskt så att skolan borde förstatligas. Inte för att kommunpolitikerna skulle vara okunniga. De är oftast både kunniga och ambitiösa – när det gäller den egna kommunen.
   Det finns mer än 200 kommuner. Alla åtnjuter kommunalt självstyre. Det blir många sorters skolpolitik.
   Problemet är att skolan förlorade sin likvärdighet i och med kommunaliseringen. Somliga kommuner är rika, andra fattiga, somliga kommunpolitiker ville leda skolan åt ett håll, andra åt ett annat. Somliga är storstad, andra landsbygd. Skolan måste förstatligas för att resurserna ska fördelas lika och undervisningen bli likvärdig.
   Så resonerar förstås inte Jan Björklund. Han beundrar i stället profitörerna, de proffsiga friskoleföretagare som gör vinst. Det är annat det, än de enfaldiga kommunpolitikerna! Björklund är en fanatisk anhängare till det fria valet och skolpengen. Utan dem skulle ju inte profitörerna göra någon vinst.
   Han påstår trots detta att han vill att skolan ska förstatligas. Han vet förstås att det inte kommer att ske. Alliansen, MP och S är emot.  Bara Vänsterpartiet håller med.
   Men Vänsterpartiet vill ha en helt annan skola än Jan Björklund, en skola som är lika bra för alla.

Inga kommentarer: