2014-09-18

Maktskifte i Lund? av Gunnar Stensson

Ja, med vissa reservationer.
   Av partierna bakom Maktskiftesfestivalen för snart två veckor sedan var det bara ett som fick en rejäl framgång: F!. Pernilla West och Anna Tomasson är välkomna i det nya Fullmäktige!
   Ett tack för resten till Johan Sjöberg, V, Daniel Pettersson, S, Jannika Badin, MP, och Carl Granklint Rask, F!, som lade ner mycket arbete under sommaren på att göra Maktskiftes festivalen till en sensommarupplevelse. Ett strålande exempel på samarbete över partigränserna!
   V ökade bara med ett mandat medan S och MP hamnade på samma nivå som tidigare.
   Det räcker inte för att nå majoritet. Anders Almgren, S, och Emma Berginger, MP, söker stöd över blockgränserna. Det handlar om att säkra fronten mot Sverigedemokraterna.
   Rent subjektivt skulle jag önska att det blev ett samarbete med Centerpartiet och då helt enkelt för att jag sedan årtionden känner Lars V Andersson som en erfaren, kunnig kommunpolitiker, lätt att samarbeta rationellt med. Kunnig i skolfrågor.
   Folkpartiet har ju förnyats i Lund. Det behövdes. Men Philip Sandberg är oprövad och ter sig hittills mest som en annonspojke för tandkräm. Ulf Nilsson är den jag har störst förtroende för. Han var ju också en gång i tiden bosatt i Klostergården. Han har stor erfarenhet av utbildningspolitik. En trygg, resonabel person.
   Jag är övertygad om att Anders Almgren kan få till någon sorts kommunal samverkan med FP eller C.
   Det är roligt att se gamla kumpaner från upproret inom V för snart tio år sedan på nya förtroendeposter. Ja, jag räknar ju även Jonas Sjöstedt till dem.
   Här i Lund sitter Sven-Bertil Persson nu på ett V-mandat, Ulf Nymark och Karin Svensson Smith på vardera ett MP-mandat, och Karin blir dessutom riksdagsledamot.  Det borde underlätta ett förtroendefullt samarbete över partigränserna. Och vårdpolitikern Saima Jönsson, aktivist sedan 1960-talet, representerar Vänsterpartiet både i Regionen och Riksdagen.

Inga kommentarer: