2014-10-30

Riksdagen och monarkin av Bengt Hall

Något som inte berördes i  årets valrörelse var frågan om sveriges statsskick. Tre av riksdagspartierna (S, V och Mp) vill enligt sina partiprogram avskaffa monarkin. En relativt stor andel av de liberala riksdagsledamöterna  är också för republik.  Varför de inte driver republikkravet  beror enligt politikerna  oftast på att tiden inte är mogen: ”En majoritet av svenska folket vill ha kvar kungen”.  Att statens högsta ämbete ska gå i arv inom en och samma familj undviker  politikerna konsekvent att diskutera och ta upp. De vill inte ens driva frågan och därmed påverka opinionen.
   Aftonbladet har frågat de nyvalda ledamöterna i riksdagen om kungahuset ska vara kvar. 311 av 349 ledamöter svarade. 39 procent svarade nej. Så här många (i procent) riksdagsledamöter  från resp parti  svarar nej på frågan om monarkin ska vara kvar som statsskick i Sverige.
   Vänsterpartiet                     100 procent
   Miljöpartiet                           88 procent
   Folkpartiet                           71 procent
   Socialdemokraterna              67 procent
   Centerpartiet                        43 procent
   Moderaterna                        19 procent
   Sverigedemokraterna              0 procent
   Kristdemokraterna                  0 procent
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är alltså de partier där samtliga riksdagsledamöter vill behålla kungamakten.
   Det verkar, enligt Aftonbladets enkät,  som om yngre ledamöter i högre utsträckning än äldre vill avskaffa kungahuset.  ”Det borde vara val som styr vem som blir statschef, inte samlag”, säger till exempel vänsterpartisten Nooshi Dadgostar 29 år. Är  detta  en trend och en hoppingivande utveckling? Vilhelm Moberg sa i sin berömda bok ”Därför är jag republikan” (1955) att han, i sin besvikelse över att kungadömet ännu fanns kvar,  trodde att den unga generationen inte skulle acceptera ett så orättfärdigt och fjäskande system som monarkin. Som bekant svek den då unga generationen när de väl vuxit upp.
   Jag blir konfunderad när jag ser att miljöpartiets unge ledare Gustav Fridolin, tillika utbildningsminister, vill behålla kungahuset. En annan, icke ålderstigen skånsk riksdagsledamot, som stödjer monarkin är Kent Härstedt (s) från Helsingborg. Även lundabon och justitieministern Morgan Johansson (s) tillhör kungavännerna. Har de inte läst partiprogrammet? Jag skulle gärna vilja höra deras motiv för sitt ställningstagande.
Bengt Hall
Medlem i Republikanska Föreningen

Inga kommentarer: